MINISTRI TVITALI NA #VladaUP EVENTU

Informatizacijom poštedjeti građane redova i vađenja potvrda

09.02.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Dvoje ministara u hrvatskoj Vladi - Milanka Opačić, kao čelnica Ministarstva socijalne politike i mladih, te njezin kolega Arsen Bauk, čelni čovjek Ministarstva uprave, tvitali su večeras na #VladaUP eventu. Cilj susreta bio je predstavljanje aktivnosti na temu modernizacije i informatizacija državne uprave

Hrvatska Vlada nedavno je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju informatizacije javnog sektora i na čelo mu postavila vicepremijerku Milanku Opačić, pa je #VladaUP event u Ministarstvu uprave i bio prilika predstaviti planirane aktivnosti u tom procesu od velike važnosti za sve građane Hrvatske.

‘Kod preuzimanja vlasti zatekli smo lošu situaciju, pojedina ministarstva bila su i bez web stranica ili je sustav bio na razini neupotrebljivog. Čak je 40 milijuna kuna utrošeno na informatizaciju, a sve to ne funkcionira. Stoga projekt modernizacije i informatizacije javne uprave nije potez reda radi, nego životno važan projekt’, rekla je ministrica Milanka Opačić.

Po mišljenju njezinog kolege, ministra uprave Arsena Bauka nije prihvatljiva filozofija državnih službenika po kojoj su tu ‘da traju, a ne da rade’, pa ih je upozorio da će ‘trajati dok budu radili’.

Građani više ne smiju davati podatke na 16, već na jednom mjestu, a ti podaci trebaju biti dostupni onima kojima trebaju, a ne onima kojima ne trebaju biti dostupni. Moramo ih i poštedjeti čekanja u redovima i vađenja potvrda’, najavio je ministar Bauk.

Na predstavljanju projekta, organiziranog u suradnji s građanskom inicijativom 'Internet za sve', upozoreno je i da do sada nije bilo ni nadzora ni strategije za IT sektor u državnoj upravi, a vrijednost svih informatičkih projekata iznosi čak milijardu kuna. U tijelima državne uprave postoji 500 domena te 200 osnovnih i 2.000 izvedenih baza podataka.

‘Istodobno se od građana 16 puta traže isti podaci, a sve je bezglavo. I u IT sektoru je Hrvatska država sa 1.000 otoka, sve je jako skupo i naši ljudi nisu iskorišteni. Zato želimo nadzor nad trošenjem milijarde kuna za IT sektor, bolju iskorištenost tog sustava, jedinstven način rada i otvaranje prema građanima’, najavio je Darko Parić, pomoćnik ministra zadužen za modernizaciju i informatizaciju državne uprave.

Članovi Twitter i općenito online zajednice, ne samo oni koji su došli na prezentaciju, nego i svi drugi koji koriste tu društvenu mrežu potom su dobili priliku postavili pitanja ministrima i Vladi općenito. Za one koji odgovore nisu dobili večeras, ostalo je obećanje da će ih dobiti idućih dana.