1. prosinca

Info-šator na Cvjetnom trgu u povodu Svjetskog dana AIDS-a

29.11.2019 u 12:39

Bionic
Reading

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) obilježava Svjetski dan AIDS-a 1. prosinca na Cvjetnom trgu edukativnim aktivnostima u info-šatoru, gdje svi zainteresirani mogu dobiti relevantne informacije o prevenciji i zaštiti spolnog zdravlja

Predstavnici udruge, stručnjaci uključeni u skrb i liječenje osoba s HIV-om i studenti medicine iz udruge CroMSIC informirat će učenike zagrebačkih srednjih škola i sve zainteresirane o važnosti prevencije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Od 1985. do početka studenoga 2019. u Hrvatskoj su bile ukupno 1723 osobe s HIV infekcijom, a u istom su razdoblju od AIDS-a umrle 222 osobe. Tijekom ove godine otkriveno je 70 novozaraženih.

Info šator obišao je u petak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao kako je Zagreb zajedno sa udrugom HUHIV pokrenuo prije šest godina Checkpoint centar gdje je dosad na HIV i hepatitis C besplatno i anonimno testirano 7.200 osoba, te je 81 osoba bila pozitivna.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić rekla je kako osobe s HIV-om i hepatitisom danas dobivaju najbolju terapiju i skrb kakvu bi dobili bilo gdje u svijetu.

'Ipak, najvažnija je prevencija i sve koji imaju neki razlog sumnjati pozivam da dođu na Checkpoint, gdje kolege u suradnji sa članovima udruge HUHIV pružaju medicinsku i psihološku pomoć te besplatn i anonimno tesiranje. U slučajevima kad se dokaže infekcija te se osobe bez čekanja upućuje na liječenje', rekla je Markotić.

Glasnogovornica Udruge HUHIV Maja Ercg Tušek potsjetila je na kampanju 'Moja stvar' kojom se također želi skrenuti pozornost na važnost spolnog i reproduktivnog zdravlja, kroz alate bliske mladima poput besplatne mobilne aplikacije Spolno zdravlje koju je udruga HUHIV izradila uz podršku Grada Zagreba u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.