susret QUADa u tokyju

Indija još uvijek ne povlači pitanje ruske invazije na Ukrajinu. Biden: 'Ovo je mračno doba naše zajedničke povijesti'

24.05.2022 u 11:11

Bionic
Reading

Svijet zbog ruske invazije na Ukrajinu prolazi kroz "mračno doba naše zajedničke povijesti", rekao je američki predsjednik Joe Biden azijskim saveznicima u utorak, prenosi BBC

Ovaj rat je 'globalni problem', kazao je Biden i naglasio važnost očuvanja međunarodnog mira. Tijekom svog prvog predsjedničkog posjeta Aziji, Biden se u Tokiju sastaje s čelnicima Japana, Australije i Indije.

Četiri zemlje poznate pod zajedničkim nazivom Quad raspravljaju o sigurnosti i ekonomskim pitanjima, uključujući i jačanje kineskog utjecaja u regiji, ali i neslaganja oko ruske invazije. Japanski premijer Fumio Kishida složio se s Bidenom i rekao da se slična invazija ne bi smjela dogoditi u Aziji.

  • +11
Australski premijer Anthony Albanese, predsjednik SAD-a Joe Biden, japanski premijer Fumio Kishida i indijski premijer Narendra Modi na susretu skupine QUAD u Tokyju Izvor: EPA / Autor: ZHANG XIAOYU / POOL

Biden je obećao da će SAD surađivati sa saveznicima u vođenju globalnog odgovora, ponovivši njihovu predanost očuvanju međunarodnog mira i suvereniteta 'bez obzira na to gdje u svijetu se oni krše'. Indija je za sada jedina članica Quada koja je odbila izravno kritizirati Rusiju za invaziju. Indijski premijer Narendra Modi u svom uvodnom govoru na samitu u utorak nije spomenuo to pitanje.