PETERO MRTVIH

Incident na Tiananmenu - samoubilački napad?

29.10.2013 u 10:11

Bionic
Reading

Kineska vlada vjeruje da je incident na trgu Tiananmenu u Pekingu, u kojemu su terensko vozilo zabilo u pješake pri čemu je poginulo pet osoba, bio samoubilački napad, rekli su u utorak izvori za Reuters

U incidentu koji se dogodio u ponedjeljak poginulo je pet, a ozlijeđeno najmanje 38 osoba, ali zasad nije bilo službenog objašnjenja vlade o tome je li riječ o nesretnom slučaju ili napadu. Među poginulima u incidentu su i tri osobe koje su se nalazile u vozilu.

'Izgleda kao planirani samoubilački napad', rekao je jedan dobro obaviješteni izvor za Reuters, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi izbjegao moguću kaznu zbog razgovora sa stranim medijima.

Dok se još uvijek istražuju okolnosti nesreće i utvrđuje identitete triju osoba poginulih u automobilu, pekinška policija u ponedjeljak navečer je objavila da traži dvojicu sumnjivaca iz nemirne zapadne kineske pokrajine Xinjianga zbog povezanosti s 'velikim incidentom'.

Policija je ranije priopćila da je automobil izletio s ceste na sjevernom kraju Tiananmena, probio zaštitnu ogradu, pokosio pješake i potom buknuo. Tri osobe poginule su u automobilu. Poginula je i jedna turistica s Filipina i jedan domaći turist iz pokrajine Guangdong. Ozlijeđeno je 38 ljudi, među kojima također ima stranih turista.

Automobil je probio zaštitnu ogradu točno ispred glavnog ulaza u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palaču, ispred kojeg su uvijek velike skupine turista i gdje se nalazi veliki portret Mao Zedonga, osnivača komunističke Kine.

Tiananmen, poprište gušenja prodemokratskih studentskih prosvjeda 1989. godine, uvijek je pod velikim mjerama sigurnosti jer se u blizini nalaze sjedište vlade, parlamenta i Maov mauzolej. No i dalje je magnet za prosvjede, posebice kada se počne približavati godišnjica kršenja studentskih prosvjeda.

Da je riječ o jednom od najčuvanijih mjesta na svijetu dokazuje i to što je policija nakon nesreće začas blokirala pristup trgu i evakurala ljude s njega.