UŠAO NA SJEDNICU KRVAVE GLAVE

Incident na raspravi o Zlatnom ratu: Zaštitari pretukli novinara?

18.04.2017 u 15:10

Bionic
Reading

Sjednica skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj se odlučuje o davanju 15-godišnje koncesije nad plažom Zlatni rat u Bolu na Braču odvija se u dramatičnom tonu: ispred zgrade nalaze se deseci prosvjednika, a unutra je oporba bezuspješno pokušala srušiti kvorum. Potom je došlo i do fizičkog obračuna u kojemu su dvojica zaštitara, tvrdi se, izudarala novinara Radio Brača

'Kada sam pokušao ući u dvoranu i predstavio se kao novinar, nisu me pustili unutra. Bili su drski i počeli me gurati, potom udarili šakom u glavu i nastavili me tući. Branio sam se', kazao je za tportal novinar Siniša Vickov. Pozvao je policiju i prijavio događaj.

U dvoranu je potom ušao raskrvavljene glave, a oporbeni SDP zatražio je stanku kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo i tko je uopće pozvao zaštitare.

'Otkud zaštitari? Zašto nas čuvaju od naroda? Ovo se nikada nije događalo', kazao je Vedran Lendić iz SDP-a.

U tvrtki Pit Bull, čiji zaštitari odnedavno pružaju svoje usluge Županiji - ali i čuvaju Dom umirovljenika u kojemu se održavaju sjednice Skupštine - kažu da će pokrenuti interni postupak, iako tvrde da nisu krivi.

'Prema izjavama svjedoka događaja kao i naših djelatnika, licenciranih zaštitara koji su cijeli život u struci i drže se najviših profesionalnih standarda - dok se pred županijskom skupštinom održavao prosvjed, jedan od prisutnih je naglo krenuo prema vratima od vijećnice. Na pitanje zaštitara da se predstavi, gospodin je uzvratio riječima 'Znaš li ti tko sam ja?!', odgurnuo zaštitara i pokušao se probiti do vijećnice. Misleći da je dotični jedan od prosvjednika, profesionalni zaštitari, koji su uzgred rečeno i nekažnjavani te uzorni članovi našeg društva, svojim tijelima su pokušali spriječiti gospodina od nasilnog ulaska u vijećnicu. Tada je zaštitar dobio udarac u glavu te je došlo do naguravanja prilikom čega su naši djelatnici reagirali u skladu sa Zakonom o zaštiti osoba i imovine. Tek nakon što je odgovorna osoba Županije rekla da je riječ o novinaru te nakon što se isti primirio, ulazak u vijećnicu mu je omogućen. Također, tog dana je više desetaka novinara ulazilo i izlazilo iz vijećnice te, kao i prilikom svih drugih događaja kojima nazoče medijski djelatnici, s nikim nije došlo ni do kakvog sukoba', stoji u priopćenju zaštitarske tvrtke.

Tvrtka Pit Bull, inače, u vlasništvu je bivšeg boksača i istaknutog člana lokalnog HDZ-a Marka Žaje. Iz splitske policije potvrdili su da je postupanje u tijeku.

Odluka o koncesiji nad Zlatnim ratom još nije donesena.

Nakon stanke novinarima se obratio v. d. pročelnika Službe zajedničkih poslova Damir Gabrić i potvrdio da je on pozvao zaštitare. 'Žao mi je zbog incidenta, ali policija je procijenila da je zbog prosvjednika ispred zgrade riječ o skupu većeg rizika. Potom sam pozvao zaštitare, potrebno je da bude red', kazao je Gabrić.

'Dolaze oprečne informacije o tome tko je kriv, ali ja se ispričavam zbog nemilog događaja', dodao je.

Incident je u promptnom priopćenju osudio saborski zastupnik i kandidat Mosta za splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj, koji tvrdi da se župan Zlatko Ževrnja 'štiti od medija i naroda kako bi lakše pogodovao'.

'Kao što sam jučer upozorio, ovdje se pred našim očima događa bezobzirna prodaja nacionalnog blaga, kao da je djedovina župana Ževrnje. Župan Ževrnja štiti se od naroda i medija kako bi lakše pogodovao tvrtki bez ikakvog iskustva i kompetencija.

Sramotno je da zaštitari napadaju novinara koji je došao istražiti istinu iza ove dodjele koncesije. Ne samo da prodaju ono što nije njihovo, nego se sad i tuče pojedince koji o tome žele izvijestiti. Incident pred Županijskom skupštinom nije napad na jednog novinara, nego udarac svim građanima koji ne daju da kojekakvi muljatori i nekome podobni zarađuju na njihov račun i račun neponovljivog prirodnog okoliša', piše Bulj.