IZLIJEVANJE ULJA

INA mora platiti pola milijuna kuna zbog zagađenja

05.07.2010 u 22:16

Bionic
Reading

Presudom Općinskog suda u Rijeci od studeno 2007, a potvrđenoj presudom Županijskog suda u Rijeci od travnja 2010, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci usvojilo je danas tužbeni zahtjev Republike Hrvatske za naplatu ekološke štete na području Bakarskog i Kvarnerskog zaljeva te je naloženo da INA d. d. Zagreb plati iznos od 525.000 kuna

Naime, prije 14 godina, 27. ožujka, 1996, u tom se akvatoriju izlilo 56 kubična metra plinskog ulja te je došlo do teškog onečišćenja obalnog pojasa u duljini od oko 15 kilometara što je izazvalo degradaciju strukture mora i podmorja, odnosno posljedično uništenje flore i faune na pomorskom dobru.

Iako je INA tvrdila da štete nema, jer je na čišćenje mora te naknadu štete drugim pravnim i fizičkim osobama utrošila iznos od oko 3.500.000 kuna, sud je zaključio kako je značaj povrijeđenog dobra (mora) za društvenu zajednicu i opseg učinjenog onečišćenja takav da je INA, neovisno o proteku vremena, Zakonom o zaštiti okoliša, a po načelu objektivne odgovornosti, dužna naknaditi štetu počinjenu na flori i fauni mora u navedenom iznosu.