DSV-ovo OPRAVDANJE

'Imenovanju Lovrinke nisu kumovali geni i mama'

23.01.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) izvijestilo je da je Ivu Lovrin, kćer bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin imenovalo sutkinjom Općinskog suda u Zadru na temelju svih okolnosti o kojima ovisi imenovanje, među ostalim mišljenja sudačkog vijeća i podataka o njezinom radu kao savjetnice na tom sudu

Iva Lovrin imenovana je općinskom sutkinjom s još dvoje kandidata sredinom prosinca na natječaju koji je prije smjene raspisala njena majka ministrica pravosuđa. Stoga su neki mediji ocijenili kako je riječ o nepotizmu, a buru je izazvala i izjava jednog od članova DSV-a Arna Vičića koji je rekao da je za Ivu Lovrin glasova, među ostalim, i zbog njenih genetskih predispozicija, odnosno jer je u rodu s vrhunskim hrvatskim pravnikom.

U DSV-u tvrde, pak, da su prilikom tog imenovanja, kao i u svim drugim slučajevima, cijenili sve okolnosti o kojima ovisi imenovanje, između ostalog i mišljenje nadležnog sudačkog vijeća, ali i podatke na temelju kojih bi se to mišljenje trebalo temeljiti.

Iz DSV-a ističu da je kandidatkinja Iva Lovrin imala podršku sudačkog vijeća jer je imala jedan glas manje od kandidata koji je bio treći po dobivenim glasovima. Tvrde i da su podaci o njenom radu kao savjetnici na zadarskom Općinskom sudu i poslovi koje obavlja bili jamstvo i razlog zbog kojega su joj dali prednost pred kandidatima sudskim savjetnicima Županijskog suda u Zadru koji, kako tvrde u DSV-u, suprotno podacima objavljenim u javnosti, niti približno ne ispunjavaju kriterije učinkovitosti utemeljene Okvirnim mjerilima.

U DSV-u kažu da se nikada do sada, pa ni u ovom slučaju, niti u budućnosti neće rukovoditi razlozima izvan propisanih zakonom.

'Stoga osobine, funkcije, položaj i kvalitete članova obitelji kandidata pri tome nemaju nikakvu ulogu. To ne mijenja niti okolnost ako je pojedini član Vijeća izjavio da se pored zakonom propisanih i objektivnih kriterija i time rukovodio u glasovanju o kandidatima', stoji u priopćenju DSV-a iz kojega kažu da o slučaju imenovanja Ive Lovrin neće davati dodatne podatke osim ovlaštenim tijelima u zakonom propisanom postupku.