ČAČIĆEV MAĐARSKI BRANITELJ:

'Imamo još nekih proceduralnih mogućnosti'

15.11.2012 u 17:10

Bionic
Reading

Peter Zemcznik, mađarski odvjetnik bivšega prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića, izjavio je danas da obrani na raspolaganju stoje još neke proceduralne mogućnosti, iako je presuda pravomoćna, ali o tome će odlučiti nakon konzultacija s Čačićem

'Presuda Čačiću je konačna i na nju nemamo pravo redovite žalbe, ali mađarsko kazneno zakonodavstvo predviđa još nekoliko mogućih proceduralnih koraka, o čemu je zasad prerano govoriti', izjavio je za Hinu Čačićev mađarski odvjetnik Peter Zemcznik

Nije želio objasniti koji izvanredni pravni lijekovi stoje Čačiću na raspolaganju, no neki hrvatski mediji objavili su da postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za ponavljanje postupka, i to samo u slučaju pojavljivanja novih dokaza ili svjedoka od izrazite važnosti.

Zemcznik je rekao da će o mogućim budućim postupcima moći govoriti tek pošto zaprimi presudu i o svemu se konzultira s Čačićem, kojeg je mađarski sud pravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su u siječnju 2010. poginule dvije osobe.


Po toj presudi, bivši prvi potpredsjednik vlade trebao bi u zatvoru odslužiti polovicu kazne, to jest 11 mjeseci, a njegov hrvatski branitelj Čedo Prodanović rekao je jučer da će kaznu služiti u Hrvatskoj.

Njegov mađarski kolega to nije želio komentirati, pravdajući se da je i o tome prerano govoriti.

Hrvatska s Mađarskom nema bilateralni ugovor o suradnji u izvršenju zatvorskih kazni, kao što to primjerice ima s Bosnom i Hercegovinom, ali mogućnost da zatvorsku kaznu služi u Hrvatskoj Čačiću dopušta Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba. No, za to je potrebna suglasnost dviju država.

Konvencija dopušta da države potpisnice jedna drugoj međusobno ustupe izvršenje zatvorske kazne po načelu uzajamnosti, što znači da bi Hrvatska, omogući li to Mađarska Čačiću, to isto morala omogućiti mađarskom državljaninu koji bi u Hrvatskoj bio osuđen na zatvorsku kaznu.

Ako Čačić zatraži izvršenje kazne u Hrvatskoj i ako se dvije države s tim slože, u Hrvatskoj bi se morao provesti postupak egzekvature, što znači da bi se presuda izrečena u Mađarskoj morala uvesti u hrvatski pravni sustav te bi se, bez ulaženja u njezin sadržaj, trebala uskladiti s hrvatskim Kaznenim zakonom.

Splitski odvjetnik Damir Primorac izjavio je danas novinarima kako bi - pristane li Mađarska da Čačić služi kaznu u Hrvatskoj - mjerodavni hrvatski sud mogao donijeti i blažu kaznu, kao što je to bilo u slučaju kirurga Ognjena Šimića, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na pet godina zatvora, a sud u BiH snizio mu je kaznu na dvije i pol godine zatvora.

No, od izvora bliskog Vrhovnom sudu neslužbeno se doznaje da je dosadašnja praksa hrvatskog pravosuđa takva da se kazne ne smanjuju te da se u pravilu potvrđuju kazne koje je odredilo pravosuđe druge države.

Neki mediji, pak, nagađaju da bi Čačića, u slučaju da služi kaznu u Hrvatskoj, predsjednik Ivo Josipović mogao pomilovati, no hrvatski predsjednik danas je kazao mađarski predsjednik može dati pomilovanje na odluku svojih sudova, ali da hrvatski ili bilo koji drugi predsjednik ne može to dati za presude sudova u drugim zemljama.

Uz to, sudske presude treba poštovati jer ona ima svoju važnost, pravnu i moralnu, rekao je Josipović nakon otvorenja sajma Info na Zagrebačkom velesajmu.