VOJISLAV ŠEŠELJ:

'Imam dvije metastaze, zovu se Nikolić i Vučić'

13.11.2014 u 14:21

Bionic
Reading

Ideja Velike Srbije smisao je Srpske radikalne stranke i bez toga radikali nemaju što tražiti na političkoj sceni, rekao je četnički vojvoda Vojislav Šešelj, objavljujući na konferenciji za novinare da SRS danas započinje s mobilizacijom ljudi širom Srbije

Šešelj je zamjerio srpskom premijeru Aleksandru Vučiću to što se umjesto albanskom premijeru Ediju Rami nije suprotstavio 'onima iz EU-a koji isto pričaju i misle'. Vođa srpskih radikala smatra naime da bi ulazak u EU bio propast za Srbiju. Spas nalazi u Velikoj Srbiji.

'U to su se zaklinjali Vučić i Nikolić 15 godina, ali to govori o tome da su oni u većoj mjeri spremni na izdaju, jer su bili na potpuno suprotnoj strani. Oni su na vlasti za jednokratnu upotrebu', rekao je Šešelj.

Odgovarajući na pitanje o pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću, Šešelj je rekao da se radovao kad je čuo da je ubijen i da je pritom bio ponosan jer je tako 'srpski narod oslobođen mafijaša i izdajnika'.

Šešelj je izjavio da se neće dobrovoljno vratiti u Haag i da će ga, bude li potrebno, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Vučić morati uhititi i isporučiti.

Kada je u pitanju njegovo zdravstveno stanje, rekao je da je problem sa srcem saniran i da ima dvije metastaze koje zove Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, ali da ih je moguće operirati i ukloniti.

Opovrgnuo je međutim da se u Srbiju došao svetiti i dodao da takve priče plasira Aleksandar Vučić. 'Ne dolazim se svetiti. To sam izgovorio kada je bilo riječi o uvjetima koje je Haag postavljao za moj dolazak', rekao je.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima. Prvostupanjska presuda trebala se objaviti u listopadu prošle godine, što je odgođeno zbog toga što je iz Sudskog vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s čitavim predmetom.

Šezdesetogodišnji srpski radikal, poznat po ispadima u sudnici i vrijeđanju članova Sudskog vijeća, predao se ICTY-ju 2003, a njegov dugovječan postupak postao je sramotom za Haški sud. Osim što se suđenje često prekidalo zbog opstruiranja optuženika, izbio je i spor među sucima, a Šešelj je zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka bio optužen i za nepoštivanje suda. Ove godine su suci predložili da presudu čeka u Srbiji, ali je to odbio i otvoreno rekao da neće poštivati pravila suda koja se odnose na kućni pritvor i suzdržavanje od političkih aktivnosti. Štoviše, Šešelj od suda traži isplatu 12 milijuna eura za sudske troškove i odštetu.