PRVI IZBORI U MOSKVI U 10 GODINA

Ima li netko šanse protiv Putinovog gradonačelnika Sobjanina?

08.09.2013 u 13:53

Bionic
Reading

U nedjelju se održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika Moskve, jednu od najmoćnijih pozicija u državi. To su prvi izbori za gradonačelnika Moskve u posljednjih deset godina

U utrci je šest kandidata, a najveći favoriti su sadašnji gradonačelnik Sergej Sobjanin, koji ima potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina, te opozicijski kandidat Aleksej Navalni, vodeći 'blogerski' kritičar vladajućeg režima i borac protiv korupcije.

Navalni je u srpnju u prvostupanjskoj presudi osuđen za pronevjeru
, odnosno da je bio na čelu skupine koja je pronevjerila 500.000 dolara vrijednu drvnu građu iz jedne državne tvrtke. Navalni je to nazvao montiranim političkim procesom po nalogu Putina. Budući da je žalbeni postupak u tijeku može sudjelovati na izborima. No, ukoliko bude pravomoćno osuđen prijeti mu petogodišnja zatvorska kazna u radnom logoru.

Njegov najveći suparnik je sadašnji gradonačelnik Sergej Sobjanin, koji ima potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina, i koji bi po anketama mogao pobijediti već u prvom krugu, odnosno dobiti više od 50 posto glasova. Za Sobjanina će to biti prvi izbori, budući da je na mjesto gradonačelnika došao nakon što je smijenjen Jurij Lužkov, koji je bio gradonačelnik Moskve od 1992. do listopada 2010. godine.

Inače, redovni izbori za gradonačelnika Moskve, koja ima deset milijuna stanovnika, trebali su biti tek 2015. godine, ali Sobjanin je 5. lipnja raspisao prijevremene izbore. Politički analitičari smatraju da se time pokušava oslabiti opozicija, budući da su njegovi protukandidati imali premalo vremena da se pripreme za izbore.