ČIJE JE ZEMLJIŠTE?

Ilegalni vašar na splitskoj Istočnoj obali polako nestaje, spojili smo ljute protivnike Mihanovića i Ivoševića: Dogovorili su suradnju

11.10.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Niz od 34 kioska, štanda i ugostiteljska štekata na splitskoj Istočnoj obali, na iznimno frekventnom pješačkom koridoru između centra grada s jedne te trajektne luke i dvaju kolodvora s druge strane, skraćen je otprilike za četvrtinu: dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević objavio je da je u ponedjeljak ujutro uklonjen i osmi ilegalni objekt

'I osmo uklanjanje kioska/štanda s Istočne obale prošlo je bez scena kakve smo mogli gledati kraj Turističke palače. Onako kako bi trebalo izgledati svako uklanjanje nečega bez papira, mirno, bez ikakve galame', napisao je Ivošević na Facebooku.

Radi se o prostoru na kojemu se preklapaju nadležnosti više državnih i gradskih institucija i tvrtki, zbog čega je tijekom godina kaos metastazirao doslovno do neprohodnosti. Neki vlasnici ovdje se nalaze desetljećima, neki vrlo friško, a u posljednje dvije godine svi rade bez ugovora i ne plaćaju čak ni najam javne površine.

Nova gradska vlast odmah po stupanju na dužnost ispisala je seriju rješenja o uklanjanju, no ove odluke je nakon podnošenja žalbi i zbog nejasnih vlasničkih odnosa ukinula Splitsko-dalmatinska županija. Od tada do danas nova rješenja nisu ispisana, ali jedan po jedan objekt svejedno nestaje sa Istočne obale.

'Vlasnici su svjesni da se ovdje nalaze ilegalne i u razgovoru s gradskim službenicima uglavnom sami pristaju ukloniti svoje kioske, želeći izbjeći kazne i plaćanje troškova uklanjanja. Svakome od njih pristupamo pojedinačno', kazao je dogradonačelnik Splita Ivošević za tportal. U idućim danima, najavio je, uklonit će se još nekoliko objekata.

Splitski komunalni kaos nastao je u gotovo nevjerojatnim okolnostima u kojima ovim prostorom upravlja niz institucija: Lučka uprava obalnim pojasom, Hrvatske ceste širokom prometnicom, oko pločnika postoji spor između ove tvrtke i Grada Splita, a tu su i Hrvatske željeznice sa svojim dijelom zemljišta - pa čak i privatizirani Autobusni kolodvor. Stanje u katastru i zemljišnim knjigama je nesređeno, izranjaju parcele neobičnog oblika kojima je vlasništvo posljednji put utvrđeno još 1950. godine, a u takvoj situaciji postaje gotovo nemoguće legalno ukloniti evidentno nelegalni vašar.

Tportal je prije više od godinu dana prvi pisao o ovom problemu i otkrio da je inspekcija Ministarstva prometa naložila Hrvatskim cestama da u roku od 30 dana potpuno očisti ovaj prostor - no umjesto da to učini, ova tvrtka najprije je zatražila nekoliko odgoda, a potom pokrenula sudski spor protiv vlastitog ministarstva. U suštini spora tada je bilo pitanje pripada li pločnik uz državnu cestu samoj cesti ili ne.

>> [FOTO/VIDEO] Čudo se ipak dogodilo: Nova gradska vlast uklanja nevjerojatan ilegalni vašar u centru Splita

Godinu dana kasnije, ali i nakon provedenih lokalnih izbora, situacija je postala donekle zabavna: u gradskoj upravi otkrili su - ili su barem tako mislili - da velikim dijelom ovog prostora na kojemu se nalazi otprilike polovica ilegalnih objekata zapravo upravlja Lučka uprava Split - a na njenom čelu nalazi se ni manje ni više nego Vice Mihanović, predsjednik gradskog HDZ-a i protukandidat Ivici Puljku za mjesto gradonačelnika.

'Nasred nogostupa postoji čestica neobičnog duguljastog oblika koja je u katastru upisana kao neplodno tlo, a u zemljišniku se vodi kao parkiralište upisano na 'Direkciju luka srednjeg Jadrana'. Ta čestica upisana je u odluku o osnivanju Lučke uprave iz 1997. godine, koja njome upravlja', ustvrdio je Ivošević za tportal.

Vice Mihanović iznenadio se ovim podatkom, u prvi mah činilo se da je gradska uprava pomiješala lučko područje i područje upisano kao pomorsko dobro. Radi se o pravnim terminima, ali oni su u ovom slučaju izuzetno bitni.

Pozivi tportala izazvali su niz provjera, a na koncu smo potaknuli ljute političke suparnike Ivoševića i Mihanovića da se i osobno čuju kako bi razjasnili situaciju, da ne bi bilo gluhih telefona. Razgovarali su, pravni čvor potom se raspetljavao više sati, brstile su se čestice. Prvotna informacija nije bila sasvim precizna.

'U odluci o osnivanju Lučke uprave ta čestica ipak nije navedena, ali ukoliko postoji nešto sporno - otvoreni smo za suradnju. Lučka uprava dio je ovog grada, upravlja značajnim resursima u samom njegovom srcu i upravo investira više od 40 milijuna kuna kako bi proširila i uredila dio Istočne obale uz samo more', kazao je Vice Mihanović za tportal.

  • +38
Policija intervenirala pri uklanjanju bespravnog kioska na rivi Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Konkretno - ukoliko se pokaže da se ilegalni objekti kojim slučajem ipak nalaze na području pod njenom nadležnosti, Lučka uprava 'bit će na dispoziciji Gradu Splitu'. Prevedeno, pokrenut će njihovo uklanjanje.

Nakon što se sve to obavi, Grad Split planira urediti široki i friško oslobođeni nogostup, moguće ga i popločati kamenom ili dekorativnim betonom, i to već iduće godine. U isto vrijeme bit će dovršeni i radovi na proširenju obale koje izvodi Lučka uprava, pa bi splitska Istočna obala mogla zasjati u novom ruhu zahvaljujući - barem za Split - neobično skladnoj suradnji političkih protivnika.

Jednu polovicu uredit će Vice Mihanović, drugu Ivica Puljak i Bojan Ivošević.