borave na području Bihaća

Ilegalni migranti u BiH pod sustavnim zdravstvenim nadzorom, do sada tri zaražena

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 21.08.2020 10:12
  • Objavljeno 21.08.2020 u 10:12
tportal

Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MEO

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod najmanje tri ilegalna migranta koji borave na području Bihaća, a posljednji takav slučaj otkriven je u četvrtak, objavili su u petak mediji u Bosni i Hercegovini

Nicola Bay, voditelj ureda Danskog vijeća za izbjeglice (DCR) u BiH pojasnio je za portal Faktor kako su zaraženi migranti koji su smješteni u prihvatni centar "Bira". Prva dva slučaja potvrđena su 16. kolovoza a treći u četvrtak.

Nakon proglašenja pandemije koronavirusa DCR je u suradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) izradio plan djelovanja za sprječavanje širenja zaraze među ilegalnim migrantima sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dio plana je i uspostava dezinfekcijskih tunela na ulazima u migrantske kampove te posebnih odjela za izolaciju i karantenu. Za migrante kod kojih se utvrdi zaraza predviđen je smještaj u specijalizirane lokalne zdravstvene ustanove.

Bay je otkrio i kako je DCR taj koji provodi sustavni zdravstveni nadzor nad ilegalnim migrantima pa su zahvaljujući tome od pojave epidemije pregledali njih oko 33 tisuće.

Na temelju praćenja mogućeg rizika od zaraze koronavirusom nešto više od 6000 tisuća ilegalnih migranata koji su stigli u BiH od početka epidemije bilo je u preventivnoj izolaciji a 172 migranta bila su u izolaciji jer su imali simptome koji su tipični za COVID-19.

Na virus su testirana ukupno 172 migranta a ispostavilo se kako su trojica bila pozitivna.

U prihvatnim centrima na području Unsko-sanske županije u BiH trenutačno je smješteno oko tri i pol tisuće ilegalnih migranata a još oko dvije i pol tisuće ih je u dva prihvatna centra kod Sarajeva.

Procjena je lokalnih vlasti kako je to u najboljem slučaju tek polovica migranata koji se sada nalaze u BiH jer ih na tisuće boravi na otvorenome i spava po parkovima i u napuštenim objektima.

Zbog sve većeg pritiska stanovništva, vlasti Unsko-sanske županije odlučile su pokušati zaustaviti dolazak novih migranata pa su na prilaznim cestama koje iz drugih dijelova BiH vode ka Bihaću postavljene nadzorne točke na kojima policija kontrolira vozila i ne dopušta prolazak onima koji prevoze migrante.

Istodobno stižu upozorenja kako ta mjera vjerojatno neće riješiti problem jer migranti put nastavljaju pješice zaobilazeći ceste i policijske kontrole.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!