JANDROKOVIĆ OTKRIO

'Idući tjedan sastanak za rješavanje slovenske blokade'

10.06.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora nije europska niti pravedna i trebalo bi je odmah ukloniti, ali budući da unutar EU-a nema učinkovitih mehanizama koji bi riješili pitanje blokade, RH nastavlja razgovore sa Slovenijom i EU-om, a novi sastanak očekuje se idući tjedan, izjavio je u srijedu u Zagrebu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković

'Ta blokada niti je europska niti je pravedna i trebalo bi je ukloniti odmah jer ne postoje razlozi za blokadu. Međutim, ne postoje mehanizmi unutar Europske unije koji mogu na tako djelotvoran način rješiti pitanje deblokade hrvatskih pregovora stoga nastavljamo razgovore sa slovenskom stranom, s povjerenikom EU-a za proširenje Ollijem Rehnom i predstavnicima europske trojke. Očekujemo da će sastanak biti idući tjedan', rekao je Jandroković novinarima na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije.

Podsjetio je da je Hrvatska prihvatila Rehnov prijedlog iza kojeg je stala cijela Europska unija i izrazio je uvjerenost da će 'i sa slovenske strane u konačnici ipak biti dovoljno političke volje da se taj prijedlog prihvati kako bi Hrvatska onda mogla nastaviti pregovore'.

Ministar Jandroković održao je prigodni govor povodom obilježavanja Dana hrvatske diplomacije u MVPEI-u u kojem je, među ostalim, govorio o hrvatskim postignućima na vanjskopolitičkom planu u protekloj godini.

Govoreći o pregovorima s EU-om, Jandroković je podsjetio da je Hrvatska planirala završiti pregovore do kraja ove godine. Naglasio je da taj cilj još uvijek nije izgubljen, ali da on više na žalost ne ovisi samo o Hrvatskoj.

'Da nema slovenske blokade... Hrvatska bi do kraja češkog predsjedanja mogla imati otvoreno 31 i zatvoreno 17 poglavlja. Dakle, mi bismo se zaista našli u samom finalu. Mi vjerujemo da u razgovorima sa Slovenijom uz pomoć Europske komisije, europske trojke, možemo doći do rješenja vrlo skoro i vjerujemo da možemo završiti pregovore', rekao je Jandroković.

'Ostvarili smo jedan od najvažnijih ciljeva hrvatske vanjske politike, a to je punopravno članstvo u NATO savezu', istaknuo je, dodavši da je Hrvatska ušla u NATO svojom zaslugom i svojim postignućima.

U proteklih godinu Hrvatska je uspješno radila i kao nestalna članica Vijeća sigurnosti i tako sudjelovala u odlukama koje se tiču najvećih kriza u svijetu, kazao je.
'Hrvatska ima 16 vojnih i civilnih misija širom svijeta i direktno sudjeluje u donošenju mira i stabilnosti u dijelovima svijeta u kojima je to potrebno', rekao je Jandroković.

Isto tako, Hrvatska je na prostoru jugoistočne Europe zemlja koja je ostvarila najveći napredak i 'koja s pravom nosi naziv regionalnog lidera' jer je u gospodarskom, političkom i demokratskom smislu otišla najdalje i služi kao primjer svim ostalim zemljama s tog područja.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatske diplomacije u MVPEI-u je održan niz prigodnih događaja. Nakon govora ministra na početku svečanosti, hrvatski iseljenik Vladimir Novak predao mu je darovnicu kojom MVPEI-u daruje zbirku fotografija o životu i radu doseljenih Hrvata u SAD-u pod nazivom 'Hrvati u Americi'.

Također je održano predstavljanje knjige 'Diplomacija Dubrovačke Republike' Svjetlana Berkovića, hrvatskog veleposlanika u Sloveniji.

Na kraju svečanosti ministar Jandroković uručio je potvrde o završenom XII. jednogodišnjem stručnom diplomatskom studiju Diplomatske akademije polaznicima akademske godine 2008./2009.