HRVATSKI ANTIFAŠISTI

'Idemo u Beograd i ako nekome smeta, to je njegova stvar'

10.10.2014 u 06:56

Bionic
Reading

Izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) sudjelovat će na svečanosti povodom 70. obljetnice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije 16. listopada, a očekuje se i dolazak stotinjak partizanskih veterana iz cijele Hrvatske

U službenom izaslanstvu iz Hrvatske bit će predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin i dopredsjednik Ivan Fumić. 'Drug Fumić dio je delegacije jer mu je brat poginuo u operacijama oslobođenja Beograda', kazao je Habulin. Hrvatska delegacija neće biti 16. listopada na velikoj vojnoj paradi kojoj će nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin, nego tri dana kasnije na središnjoj svečanosti u Kombank Areni, na točan datum oslobađanja Beograda. 'Odlučili smo ići na obilježavanje jer su tri naše jedinice iz Hrvatske sudjelovale u oslobađanju Beograda - 6. lička divizija, 28. slavonska divizija i 13. hrvatska brigada Rade Končar', rekao nam je predsjednik SABA-e Franjo Habulin.

Partizanske postrojbe iz Hrvatske, podsjeća Habulin, imale su pravac djelovanja kroz centar Beograda - Knez Mihajlovom i Nemanjinom prema Kalemegdanu. Oslobađali su Terazije i željezničku stanicu, prešli su most preko Save i sačuvali ga da ga Nijemci ne dignu u zrak te potom krenuli prema Zemunu. Od ukupno 3.000 poginulih boraca, srpskih, vojnika Crvene armije i ostalih koji su se borili na strani antifašističkih snaga, iz tri naše jedinice poginulo je 977 boraca. 'Zbog toga idemo ondje!', naglasio je Habulin. Ipak, vojnu paradu će preskočiti jer se održava tri dana ranije pa im logistički ne odgovara.

Oko vojne parade se i u samoj Srbiji podignulo dosta prašine. U prvom redu zbog gosta Vladimira Putina, kojeg Zapad smatra glavnim krivcem za sukobe u Ukrajini, a sada Srbija doslovno u njegovu čast organizira vojnu paradu. Također su se u cijelu priču upleli četnici želeći da se i njihove zastave pojave na proslavi jer su rehabilitirani i priznati kao drugi srpski antifašistički pokret. Habulin kaže da oni ne mogu predvidjeti tko će se pojaviti na svečanosti, ali pretpostavlja da će ljudi koji vode brigu o organizaciji poduzeti sve da obljetnica prođe svečano. Izjednačavanje četnika i partizana u Srbiji mu, ističe, smeta.

'Proglašavanje četnika antifašistima je katastrofa. Osim ovoga što se događa kod nas u Hrvatskoj, isto se događa i njima', smatra Habulin. Odnos prema antifašizmu u Francuskoj i Velikoj Britaniji, objašnjava, sasvim je drugačiji nego kod nas i u Srbiji. 'Nije prihvatljivo to da se kvislinške snage, poput nedićevaca, ljotićevaca, belogardejaca, četnika ili ustaša, proglašavaju osloboditeljima, a zapravo su bili saveznici okupatora. Prošlo je nešto više od 70 godina od ustanka i jako se dobro zna tko je pokrenuo narod protiv okupatora i ne samo protiv njega, nego i spomenutih kvislinga', poručuje predsjednik SABA-e. O eventualnim kritikama dijela hrvatskog društva koje ne njeguje tekovine narodnooslobodilačke borbe zbog odlaska u Beograd nije razmišljao.

'Donijeli smo čvrstu odluku i imamo konkretne razloge zbog kojih idemo. Ako nekome bude smetalo, to je njegova stvar', kazao nam je Habulin. Naglasio je da moraju ići zbog svih boraca koji su ostavili živote ondje. 'Ovo nema nikakve veze s današnjom politikom ili s događanjima iz 1991. Ovim se odaje počast jedinicama koje su sudjelovale u oslobađanju Beograda od okupatora prije 70 godina i ljudima koji su za taj cilj dali svoje živote', završio je predsjednik SABA-e.