LOPTANJE ODGOVORNOŠĆU

I Merkur odbacuje odgovornost za smrt male Mije

20.04.2012 u 10:35

Bionic
Reading

Nakon što je jučer ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Slobodanka Keleuva indirektno prozvala KB Merkur za propust prilikom postupanja s jednoipolgodišnjom Mijom Antunović, ravnatelj te bolnice Željko Vidas za tportal je rekao da je iznenađen takvim izjavama jer je unutarnji nadzor u Merkuru zaključio da nije bilo propusta u postupanju, a u isto je vrijeme nadzor u Hitnoj ustanovio propuste u postupanju troje djelatnika

Slučaj tragične smrti malene Mije ponovno je ukazao na rak-rane hrvatskog zdravstva. Sustav odgovornosti i sankcija je loš, a u tijeku je policijska istraga, kao i loptanje s odgovornošću za smrt djevojčice.

Ministar i ravnateljica Hitne o smrti male Mije

Lopticu je sa sebe jučer pokušala prebaciti Keleuva rekavši za HTV da 'odgovornost jedino može snositi klinika u koju je Mija zaprimljena dok je još bila izvan životne opasnosti', a to je KB Merkur. Pravda se time da je troje djelatnika Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba dobilo opomene pred otkaz te je stegovno kažnjeno zbog proceduralnih propusta, a ne medicinskih. No kako god to nazvali, upravo su te proceduralne pogreške dovele do toga da se Mijin slučaj okarakterizira trećim, najnižim stupnjem hitnosti, umjesto prvim, kako je i sam rekao ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Zbog toga su i Mijinom ocu govorili u Hitnoj da je dijete samo prehlađeno, zbog toga je trebao moliti da ih vozilom Hitne pomoći prebace na Rebro i, na kraju, zbog toga u vozilu s njima nije išao liječnik. Upravo je odlukom djelatnika Hitne pomoći Mija iskrcana u Merkuru, bolnici koja ne izvodi bronhoskopiju, umjesto na Rebru, bolnici koja je osposobljena za taj zahvat, čime je izgubljeno dragocjeno vrijeme.

'Ostao sam iznenađen kada sam vidio tu izjavu. Ima li ravnateljica nalaze istrage koja je još u tijeku?', zapitao se Vidas. Napominje da je tražio od svih liječnika i sudionika da se očituju, a unutarnji nadzor je zaključio da nije bilo propusta. Napominje da su sva saznanja, kao i sva dokumentacija, predani policiji i povjerenstvu Ministarstva zdravlja. 'Čekamo završetak istrage i nakon toga ćemo vidjeti što se zaista dogodilo. Neprimjereno je ovako unaprijed osuđivati', rekao nam je Vidas.

Ako je troje djelatnika počinilo propuste, snosi li dio odgovornosti i uprava institucije, pitanje je na koje je Vidas diplomatski odgovorio: 'Ovisi kakva je struktura. Može biti, ali i ne mora. Ako se to često događa, onda jest, ako je rijetko, uprava nije kriva. Ta ustanova (Zavod za hitnu medicinu grada Zagreba, op.a.) je velika, s velikim brojem zaposlenih. Voditelj ne može sve kontrolirati, no ako su propusti česti, uprava snosi odgovornost', pojasnio je.

'Korektno je pričekati nalaz istrage i vidjeti što se dogodilo, a ako istraga pokaže da je netko kriv, ne može se raditi javni linč, nego poštivati zakonska procedura. Ako se dokaže krivnja, onda slijedi kazna. Dio javnosti očekuje da će, ako se na nekog pokaže prstom, taj biti obješen, a to je Divlji zapad', zaključio je Vidas.