PRIJETI IM PREMORENOST

I hrvatski piloti u prosvjedu za sigurnost putnika

16.01.2013 u 15:51

Bionic
Reading

Piloti i kabinsko osoblje iz 41 europske države, uključujući i Hrvatsku, u utorak, 22. siječnja, održat će zajednički prosvjed kojim žele poručiti da su protiv prijedloga novog europskog Pravilnika o radnom vremenu članova posade zrakoplova. Strahuju kako će tim izmjenama letovi zrakoplovima postati iznimno opasni

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa, prenosi Glas Slavonije, želi donijeti novi Pravilnik o radnom vremenu posada zrakoplova koji će, kako upozoravaju posade, negativno utjecati na sigurnost putnika i posada zrakoplova. Prosvjedom za sigurnost, piloti i kabinske posade Europe traže od političara da odaberu set pravila koji će jamčiti sigurnost, ispred komercijalnih interesa zrakoplovnih kompanija.

I Hrvatski sindikat prometnih pilota najavljuje sudjelovanje u toj prosvjednoj akciji jer se i hrvatsko zrakoplovno osoblje smatra dijelom europskog. U prosvjedu će sudjelovati nošenjem bedževa te dijeljenjem letaka i priopćenja za javnost. Posade zrakoplova u zagrebačkoj zračnoj luci dijelit će se informativni letci.

Piloti i kabinsko osoblje poručuje kako već godinama čeka sigurna pravila kojima bi se kontrolirala opasnost od umora u letačkim operacijama jer istraživanja pokazuju da se letačke i kabinske posade već sada bore s visokom razinom umora, drijemajući za kontrolama zrakoplova.

Prosvjed će biti koordinirana akcija Europskog udruženja pilota i Federacije europskih radnika u prometu. Po najavama, uključivat će brojna događanja, pa i štrajkove.