NAKON NAPADA U BERLINU

I Hrvatska jača policijsku prisutnost na božićnim sajmovima

20.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Kako neslužbeno doznajemo, vrlo je izgledno da će hrvatska policija nakon berlinskog napada pojačati aktivnosti, ali i fizičku prisutnost na ulicama i trgovima diljem zemlje, dakle na mjestima na kojima su organizirani božićni sajmovi. 'Nakon što prikupimo sve informacije vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti', rekao nam je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić

Nakon sinoćnjeg napada kamionom na božićni sajam u Berlinu, pri čemu je napadač ubio 12 ljudi, danas ujutro pitali smo ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića hoće li naša policija pojačati prisutnost na božićnim sajmovima.

'Još jeprerano za konačne zaključke. Zasad mogu reći da sagledavamo sve aspekte tog događaja u Berlinu. Nakon što prikupimo sve informacije vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti', rekao nam je ministar Vlaho Orepić, apelirajući na to da se nepotrebno ne dižu tenzije.

I Orepićeva prethodnika, ministra unutarnjih poslova u Milanovićevoj vladi, Ranka Ostojića pitali smo bi li policija trebala pojačati prisutnost na božićnim sajmovima po hrvatskim gradovima? 'Razinu sigurnosti zasigurno je već trebalo podignuti. Postoji standardna procedura: zaštita veleposlanstava, kritične infrastrukture, prihvatilišta za azilante, šoping centara, vjerskih objekata… Vjerujem da su to već napravili', rekao je Ranko Ostojić i istakao da je istovremeno važno ne dizati paniku.

Kako njemački mediji javljaju da je s napadom na božićni sajam povezan Pakistanac koji je u Njemačku ušao kao izbjeglica prošle zime preko zapadnobalkanske rute, SDP-ova bivšeg ministra unutarnjih polova pitali smo treba li Hrvatska postrožiti kontrolu svih koji ulaze u našu zemlju iz Sirije, Pakistana, Iraka i Afganistana te treba li pojačati kontrolu državljana tih zemalja koji već borave u Hrvatskoj?

'Europska unija to (pojačanu kontrolu)već provodi. Ekstremistima ne odgovara bilo koja civilizirana integracija ili korektna politika. Njihovo nastojanje je dokazati da su svi neprijatelji tako da imaju interes pojačati netrpeljivost prema islamu u EU', rekao nam je Ranko Ostojić.