MESIĆ U VARAŽDINU

I HDZ i HSS treba izbaciti iz Podravke

24.10.2009 u 13:41

Bionic
Reading

Treba i jedne i druge izbaciti iz Podravke, ustvrdio je predsjednik Stjepan Mesić u Novom Marofu, odgovarajući na upit jesu li zbivanja oko koprivničke prehrambene industrije posljedica sukoba između dijela HDZ-a i HSS-a

Iako je Mesić došao u Novi Marof otvoriti buduću poslovnu zonu, obići gradilište kulturnog centra te tvrtku Knauf Insulation, ti su događaji ostali u sjeni afera koje su prešle granice Koprivnice i došle do praga Markova trga.

Mesić je u Varaždinu otvorio radove u zoni malog i srednjeg poduzetništva

Ne želi se upuštati u nagađanja treba li smijeniti potpredsjednika Vlade, no 'činjenica je da smo zadnjih mjeseci imali dosta afera. Što smo iz njih vidjeli? Da tamo gdje je država vlasnik postoje problemi u menadžmentu, ali i nadzornim tijelima. Dakle, zaključak je da trebamo mijenjati zakone po kojima se bira menadžment i članovi nadzornih odbora kako bismo dobili one koji će raditi u interesu poduzeća. Ne promijenimo li regulativu, možemo mijenjati vlasti i po pet puta, ali vidljivih pomaka neće biti', upozorio je Mesić, dodajući da mu je neshvatljivo to da je moguće da članovi Nadzornog odbora i drugih tijela Podravke danas tvrde da nisu znali što se događalo.

Ne želeći komentirati odluke koje su donesene na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora Podravke, Mesić se zadržao na načelnoj razini problema. S tim u vezi dodao je da bi promjena propisa o izboru članova menadžmenta i nadzornih tijela povoljno djelovala i na sprečavanje korupcije.

'Prilika čini lopova. Nijedna zemlja nije imuna na korupciju, ali se druge ozbiljnije bore s tim problemom. I Hrvatska bi tako trebala, ne samo zbog EU, nego sebe i svojih građana', istaknuo je Mesić.

Upitan zašto je direktora SMS-a Mladinića uputio na Podravku kada mu se obratio za pomoć, Mesić je rekao da je to bilo logično jer su SMS i Podravka već poslovali, ali nije znao da je splitska tvrtka već imala kreditni aranžman s koprivničkom prehrambenom kompanijom.

Govoreći o sporom raspetljavanju afere oko nabavke kamiona u MORH-u, predsjednik je rekao da je njemu i bez saborskog Povjerenstva bilo jasno o čemu se radi, s obzirom na tijek nabavke vozila.

'Zakazala je državna revizija, koju sada nitko ne spominje. No ako je ona zakazala, nisu smjeli zakazati državna odvjetništva i policija', ustvrdio je Mesić, ne želeći podrobnije komentirati tvrdnju državnog odvjetnika Mladena Bajića da je za spornu nabavku kamiona saznao tek krajem 2007. godine.