POGAĐATE, U DARUVARU

I gradonačelniku 'ukrali' adresu za leasing automobila

28.06.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Registracijska područja Hrvatske podijeljena su u sedam zona rizika, koje osiguravateljska društva određuju prema omjeru isplaćene štete i prihodovane premije. Pojednostavnjeno, prema riziku od prometnih nesreća u nekome gradu, navodi HRT u priči o malom gradu za velike uštede na registracijskim troškovima

Tako je, primjerice, Zagreb u prvoj zoni rizika, a Daruvar u sedmoj, pa su ondje i osiguranja najjeftinija. Zbog toga mnoge tvrtke i leasing-kuće pronalaze način da vozila registriraju baš u Daruvaru, a nakon turističke sezone ih odjavljuju.

Daruvar ima 11 i pol tisuća stanovnika, a 17 tisuća registriranih vozila. U Daruvaru osiguranje automobila u prosjeku stoji 800 kuna manje nego u Zagrebu, koji je u prvoj zoni rizika. Registracija kamiona od tri i pol tone jeftinija je dvije tisuće kuna, a autobusa čak osam tisuća.

Da bi vozila mogle registrirati u Daruvaru, tvrtkama je dovoljno da u tom gradu otvore podružnicu, bez ureda i zaposlenih. Tijekom registracije na Trgovačkom sudu adrese se ne provjeravaju pa su često lažne, što je na svojoj koži osjetio i sam daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik, kada mu se stigla opomena za neplaćeni leasing.

'Moja adresa je vjerojatno odabrana iz telefonskog imenika. Zvao sam da mi netko ne bi nekakve ovrhe slao', rekao je gradonačelnik Rohlik za HRT

Daruvarčani se ne žale što njihove registracije preplavljuju Hrvatsku. Dapače, kažu, to im je dobra turistička reklama.

TV prilog o poplavi daruvarskih tablica možete pogledati ovdje