NAKON 20 GODINA

I dalje je nepoznata sudbina 1.013 branitelja i civila

18.04.2011 u 12:00

Bionic
Reading

'Rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba za Vladu je nulto pitanje', rekla je danas premijerka na tradicionalnom preduskrsnom susretu s obiteljima zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata

U Hrvatskoj je i dalje 1.013 nestalih osoba iz 1991. i 1992. godine. Kosor je istaknula kako se nitko ne smije umoriti u traženju istine i podataka koji mogu rasvijetliti sudbinu tih osoba.

'I ja sam nedavno u svojim razgovorima sa srpskim predsjednikom Tadićem i premijerom Cvetkovićem rekla da je to za RH i za Vladu nulto pitanje. To je pitanje svih pitanja i svi naši razgovori moraju počinjati s rješavanjem sudbine zatočenih i nestalih i s njima završavati'.

A na Borisa Tadića osvrnuo se i Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Ponovio je činjenicu da je srpski predsjednik tijekom susreta s Ivom Josipovićem u Vukovaru prošle godine donio, za rasvjetljavanje sudbine nestalih, beskorisne spise. 'Planiramo organizaciju međunarodne konferencije o nestalim osobama da bez politiziranja kažu gdje se nalaze transkripti koje dugo tražimo. Posebno kada je riječ o Srbiji koja nakon svih tih godina nastoji manipulirati s time. To smo se uvjerili i kod posjeta Tadića Vukovaru. Malo se toga može iskoristiti za traženje nestalih', istaknuo je Pšenica.