ZA SNAŽNIJE UMREŽAVANJE

I babice digle glas protiv nehumanih incidenata pri porođaju

09.12.2014 u 19:38

Bionic
Reading

Nakon Hrvatske udruge bolničkih liječnika, a nastavno na recentnu akciju Udruge Roda 'Prekinimo šutnju povodom 16 dana aktivizma', oglasila se i Hrvatska komora primalja. Ističu da su u ovoj instituciji koja broji 2.400 primalja 'jednoglasni u borbi protiv svakog nehumanog čina koji umanjuje vrijednost majčinstva' te da se zalažu za dostojanstvenu skrb tijekom trudnoće i porođaja

'Porođaj je jedno od najljepših iskustava koji priroda poklanja obitelji i kao takav zaslužuje da mu se posveti puna pažnja. Od svih sudionika u porođaju zahtijeva se odlučnost, odgovornost i, naravno, ljudskost. Nužno je sankcionirati svaki čin koji dehumanizira porođaj i majčinstvo, ali također, potrebno je provoditi sustavne preventivne mjere koje će, ne samo iskorijeniti ovakve incidente, nego i potaknuti da se dodatno pospješi doživljaj porođaja te osnaži spona između majki i zdravstvenih djelatnika', poručila je predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle, bacc. med. techn.

'Smatramo, također, da je iznimno važno umanjiti dalekosežno djelovanje proživljenih neugodnosti time što ćemo sankcionirati pojedinca, ali da pritom u procesu ne uništimo integritet i dostojanstvo zdravstvene zajednice koja često u neadekvatnim uvjetima, skrbi o majkama i novorođenoj djeci na profesionalan, human i stručan način.

Rodilište - prijatelj majki

Mogućnost kontinuirane primaljske skrbi dostupna je u većini zemalja Europske unije, a kako je napomenula Finderle, vjeruje da će uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj. 'Također se nadamo da će i inicijativa 'Rodilište prijatelj majke', koja se trenutačno nalazi u idejnoj fazi, uskoro imati odjek te da će i ona doprinijeti pospješenju skrbi za majke i novorođenčad', poručila je predsjednica Hrvatske komore primalja.

Hrvatska komora primalja, kao institucionalni mehanizam u zdravstvenoj zajednici, svojim djelovanjem, između ostalog, aktivno promovira i organizira sustavne tematske edukacije koje osnažuju komunikaciju, razvijaju stručne vještine primalja te unapređuju odnos između majki i primalja. Naime, značajna zadaća primalje kao profesionalnog zdravstvenog djelatnika je ostvarivanje partnerskog odnosa s majkom odnosno obitelji. Svojim djelovanjem Komora se zalaže za to da se majkama pruži mogućnost odabira primaljske skrbi tijekom trudnoće, porođaja, ali i razdoblja nakon njega. Kontinuirana primaljska skrb može dodatno oplemeniti iskustvo majčinstva, a zahvaljujući takvoj skrbi, roditelji se mogu kvalitetnije i sveobuhvatnije informirati.

Na kraju, bitno je istaknuti da smo kao institucija – koja broji 2.400 primalja - jednoglasni u borbi protiv svakog nehumanog čina koji umanjuje vrijednost majčinstva te ćemo i dalje promicati dostojanstvenu skrb tijekom trudnoće i porođaja, jer time promičemo i dostojanstvo naše struke – primaljstva. Stoga, pozivamo i ostale zdravstvene institucije na snažnije umrežavanje kako bi zajednički iskorijenili nehumane incidente te kako bi predstavnicima struke osigurali bolje uvjete za rad, od osnovnih procesnih do onih duboko emotivnih koji dotiču svakog pojedinačnog zdravstvenog djelatnika', zaključila je Finderle u priopćenju odaslanom u ime Hrvatske komore primalja.