PRIPRAVCI ZA DJECU

HZZO: Priznajemo račune ljekarnicima

22.05.2009 u 10:26

Bionic
Reading

HZZO je reagirao na novinarski tekst objavljen na tportalu pod naslovom 'Hrvatske ljekarne bez lijekova za djecu', u kojem stoji da lijekove za djecu - većinom magistralne pripravke koje su klinički farmaceuti pripravljali specijalno za male pacijente - nije moguće nabaviti izvan bolničkih ljekarni jer se vanjskim apotekama njihova izrada ne isplati

ZAGREB - 'Lijekovi registrirani u Republici Hrvatskoj ne mogu uvijek primjenjivati kod djece u određenoj životnoj dobi, te se zbog toga izrađuju podijeljeni prašci (pripravci) kako bi se posebno prema tjelesnoj masi prilagodila dječja doza', priopćava HZZO.

'S obzirom na činjenicu da postoje nejasnoće koje nastaju u radu prilikom propisivanja i izdavanja lijeka na recept HZZO-a, a koji bi se iz postojeće doze originalnog pakiranja lijeka trebao prilagoditi preporučenoj, točno naznačenoj dječjoj dozi, izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite (spec. pedijatar) obavezno mora recept pravilno propisati, te uz ostale podatke sukladno Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova navesti da se lijek iz originalnog pakiranja radi primjene u prilagođenoj dozi treba podijeliti u praške a prilikom izdavanja ne smije postupak izrade lijeka naplatiti od osigurane osobe, već postupak naplaćuje od Zavoda sukladno Dijagnostičko terapijskim postupcima-poglavlje 7.-Ljekarnički postupci (šifra 72090).

O svemu ovom Zavod je ljekarnike detaljno pismeno obavijestio putem Područnih ureda Zavoda 9. veljače 2009. godine. Ne stoji tvrdnja da ljekarnici odbijaju raditi taj posao i HZZO im za opisani postupak uredno priznaje račune, zaključuje HZZO.