LIJEČNICI TROŠE I KADA NE TREBA

HZZO ograničava potrošnju skupih lijekova za najteže bolesnike

02.11.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Upravno vijeće HZZO-a u srijedu je, po prvi puta otkada je osnovano 2005, srezalo potrošnju za skupe lijekove koje uglavnom koriste onkološki bolesnici i oni s rijetkim bolestima

Od 2010. godine bolnice su za skupe lijekove na raspolaganju imale 550 milijuna kuna godišnje, a iz bivše uprave HZZO-a kažu da je potrošnja na godišnjoj razini zbog porasta novih slučajeva oboljenja od onkoloških bolesti rasla za od 10 do 15 posto.

Smatraju da će ovo limitiranje u pitanje dovesti kvalitetu liječenja najtežih pacijenata, piše Večernji list. Siniša Varga, šef HZZO-a, tvrdi pak da su bolnice u prvih šest mjeseci ove godine nepotrebno, za otprilike 10-ak posto, probile limite za skupe lijekove.


'Liječnici i bolnička povjerenstva ne drže se indikacija i skupe lijekove prepisuju nepotrebno', tvrdi Varga na temelju analize koju je proveo Zavod. Limitiranjem planira liječnike natjerati da racionaliziraju potrošnju i da uvedu red u sustav.

Kako bi potrošnja bila bolje kontrolirana, uvest će se obrazac koji će liječnik morati popunjavati za skupi lijek. Varga je uvjeren kako će unutar okvira od 500 milijuna kuna biti dovoljno lijekova za pacijente kojima oni doista trebaju.