POJEFTINILO JOŠ OKO 600

HZZO donio novu listu s još 143 lijeka

18.04.2012 u 18:03

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je danas nove liste lijekova, na koje su uvrštena 143 lijeka, te je usvojen novi pravilnik o ortopedskim pomagalima, kojim će se osiguranicima ponovno omogućiti nadoplata vrijednosti invalidskih kolica

Na nove liste lijekova uvršteno je 17 potpuno novih i 126 generičkih lijekova, izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

HZZO je ujedno snizio i cijene za ukupno 663 oblika lijeka, čime su ostvarene uštede za oko 150 milijuna kuna. Usvajanjem novih lista, cijene nekih lijekova snižene su između 20 i 30 posto, ustvrdio je ministar. Ocijenivši nedopustivim što liste nisu mijenjane od svibnja prošle godine, rekao je da će se ubuduće nastojati donositi nove liste barem tri puta godišnje.

Upravno vijeće HZZO-a danas je prihvatilo i izmjene i dopune Pravilnika o ortopedskim pomagalima, a po kojima će osigurane osobe ponovno moći nadoplatiti vrijednost invalidskih kolica, ako kolica, kupljena na doznaku HZZO-a, koštaju više nego što je propisano Pravilnikom.

Nepokretnim traheotomiranim osobama, potpuno ovisnima o tuđoj pomoći, te osobama oboljelima od spinalne mišićne atrofije omogućeno je ostvarivanje prava na 900 aspiracijskih katetera tromjesečno.


Dosadašnji pravilnik o ortopedskim pomagalima ministar je nazvao zornim primjerom birokratskog sljepila i kukavičjim jajem, zahvalivši ravnatelju HZZO-a Siniši Vargi i predsjedniku Upravnog vijeća HZZO-a Marijanu Cesaru što su u zadnjih nekoliko tjedana uspjeli riješiti pitanja na koja se čekalo više od godinu dana.

Donošenjem novih lista lijekova, na Osnovnu listu lijekova HZZO-a, bez nadoplate, uvršteni su, među ostalim, novi lijekovi za liječenje plućne hipertenzije, multiple skleroze, karcinoma štitnjače, gljivičnih infekcija i kroničnih hepatitisa, dok su na Dopunsku listu uvršteni novi lijekovi za šećernu bolest i depresiju.

Ministar je komentirao i izvješće o troškovima liječenje hrvatskih osiguranika u inozemstvu, koji su prošle godine iznosili 42,5 milijuna kuna. Tu nešto moramo mijenjati i smanjiti troškove domaćom primjenom tih metoda koje se sada obavljaju u inozemstvu, rekao je ministar. Cilj nam je, istaknuo je, vratiti hrvatsku medicinu u vrh europske medicine.

Govoreći o poduzetim mjerama, Cesar je istaknuo kako je u HZZO-u osnovano novo povjerenstvo za lijekove i novo povjerenstvo za ortopedska pomagala koja će danas početi s radom. 'Nastojat ćemo rješavati sve probleme, onako kako se sukcesivno javljaju, posebno probleme birokratskog sljepila, kako bi pacijent zauzeo centralno mjesto u sustavu', istaknuo je Cesar.