upozorenje

HZJZ: Viziri ne mogu zamijeniti maske u školama

14.09.2020 u 09:22

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava da se korištenje vizira ne može se smatrati zamjenom za korištenje zaštitnih maski u školama.

Usprkos tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, viziri ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće, navode iz HZJZ-a.

Iznimno, nastavnik masku treba zamijeniti vizirom kada je u učionici (razrednom odjelu) prisutan učenik oštećenog sluha kako bi se učeniku omogućilo čitanje s lica i usana. U takovoj situaciji nastavak treba koristiti vizir umjesto maske kada je god u učionici/prostoriji s učenikom oštećenog sluha te uvijek kada se obraća učeniku s oštećenim sluhom.

Kod kretanja zajedničkim prostorijama (osim kada je u pratnji učenika s oštećenim sluhom) te u drugim prostorijama nastavnik treba nositi masku, poručili su.

Ujedno škola treba za takav razredni odjel osigurati veću prostoriju kako bi nastavnik mogao biti na većoj udaljenosti u odnosu na učenike. Kada je god moguće nastavu treba organizirati na način da se osigura potreban razmak između svih osoba u učionici (1,5 m za 5.-8. razred OŠ i približno 2 m u srednjoj školi) kako bi svi učenici i nastavnici mogli boraviti u učionici bez maske.