ŠTITE KONTROLORE

HŽ u vlakove poslao zaštitare

23.11.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Nasilno ponašanje putnika u vlakovima, osobito onih koje kontrolori zateknu bez ispravne karte, prisililo je HŽ na drastične mjere: u pratnji kontrolora odnedavno su i zaštitari

Vlatka Škorić, glasnogovornica Hrvatskih željeznica, pojašnjava kako su zaštitari od sredine listopada angažirani zbog putnika koji - osim što ne plaćaju karte - verbalnom, a katkad i fizičkom agresijom nasrću na kontrolore i uništavaju imovinu HŽ-a.

'Imamo velikih problema o kojima nerado javno govorimo. Zaštitari su u pratnji kontrolora, jer ih putnici napadaju i uništavaju vlakove. Jedan je kontrolor doživio da ga je putnik koji nije imao kartu počeo daviti i prijetiti mu, dok su uvrede svakodnevne i gotovo uobičajene. Na varaždinskom području, primjerice, djeca su se naglavačke objesila o rešetke koje služe za prtljagu. Nije nam preostalo drugo nego da angažiramo zaštitare kako bismo zaštitili naše djelatnike', rekla je Vlatka Škorić za Jutarnji list.

Tako su se putnici u vlaku na relaciji Zaprešić - Zagreb nedavno nemalo iznenadili kad su u pratnji kontrolora, prilikom njihove provjere karata, ugledali i zaštitare u tamnoplavim kombinezonima s oznakama 'security'. Iako je općepoznato da se dio putnika u vlakovima šverca i bježi od kontrolora kako bi izbjegli kaznu, građani upozoravaju na neprihvatljive postupke zaštitara koji one bez karata tretiraju poput okorjelih kriminalaca, trče za njima po vagonima i naposljetku ih izguravaju iz vlaka.

Natalija Perković, putnica koja svaki dan putuje vlakom na relaciji Sisak - Zagreb - Sisak, požalila se na zaštitarsku pratnju jer, tvrdi, nisu svi putnici agresivni i nepristojni. 'Ono što nam se događa u posljednje vrijeme doista je nehumano. Za vrijeme prometne špice, kad se ljudi umorni vraćaju s posla, iz Zagreba stižu pretrpani vlakovi tako da putnici ne mogu ni stajati, a kamoli sjediti. Kad smo prosvjedovali kod kontrolora i strojovođa, u vlak su uz kontrolora poslali i dva zaštitara kako bi ga zaštitili. Jesmo li mi putnici u tom vlaku kriminalci? Imamo li pravo za kartu koju redovito kupujemo tražiti malo humaniji prijevoz i korektnije ponašanje?' pita Natalija Perković.

Vlatka Škorić ističe da će zaštitari obavljati poslove zaštite osoba i imovine do opoziva, odnosno dok bude potrebe za njihovom prisutnošću. Tako će svakodnevno biti u pratnji kontrolora u prigradskom prijevozu.