DUG ZA BOŽIĆNICE

HŽ izgubio spor i mora isplatiti 10 mil. kuna

hrvatske željeznice, hž

hrvatske željeznice, hž

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Tvrtke u sklopu HŽ-a koje lani nisu isplatile pune božićnice, pozivajući se na preporuku Vlade i na promijenjene uvjete poslovanja, morat će radnicima koji su ih tužili isplatiti oko 2,25 milijuna kuna

Zagrebački Općinski građanski sud nepravomoćno je prihvatio prvih stotinjak tužbi radnika naloživši da im njihove tvrtke isplate po još 750 kuna božićnice, piše Večernji list

Kako je gotovo 3000 radnika tužilo tvrtke jer su im lani isplatile samo 1250 kuna božićnice iako su, prema aneksu Kolektivnog ugovora, imali pravo na 2000, nema dvojbe, s obzirom na to da je riječ o istovrsnim sporovima, da će i oni dobiti parnice.

Kako je riječ o sporovima vrijednosti manje od 5000 kuna, sve je išlo brzo: neki su suci donijeli presudu bez ročišta, a drugi su sazvali jedno ročište i donijeli identične presude, koje sada mora potvrditi Županijski sud. U HŽ-u se sada vode pregovori kako bi se isplatilo oko 10 milijuna kuna duga. Naime, od oko 13.000 radnika, samo ih je 3000 u prvom krugu tužilo upravu.

'Vjerojatno ćemo se dogovoriti pa će svih 13.000 ljudi dobiti preostalih 750 kuna te će se preostale tužbe povući', kazao je Mirko Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi