GLUMAC PROTIV TAJKUNA

Hugh Grant je pridonio kraju Murdochova tabloida

14.07.2011 u 15:39

Bionic
Reading

Popularni engleski glumac, oskarovac Hugh Grant dao je popiti tabloidu News of The World vlastiti otrov snimivši tajno novinara Paula McMullana koji mu je priznao da glumcu, kao i mnogim poznatim osobama, prisluškuju telefone pa je o svemu napisao članak u časopisu New Statemen, a onda i progovorio o skandalu za BBC. Učinak je bio žestok jer je Robert Murdoch ubrzo odlučio zatvoriti list

Polemike o tajnim i nelegalnim prisluškivanjima, o čemu smo ovdje već obilato izvještavali, dobile su potpuno novu dimenziju kada se saznalo da je list News of The World pratio telefonske razgovore maloljetnice Milly Dowler, otete i ubijene 2002. Javnost je eksplodirala i ogorčenje je bilo maksimalno, no bila je potrebna i izuzetno ljuta osoba od velike društvene moći iliti utjecaja, a tu se našao glumac Hugh Grant

On je ispripovijedao kako se uoči Božića 2010. našao s pokvarenim vozilom u Kentu i dok je pregledavao vozilo do njega je došao čovjek s namjerom da mu pomogne. Bio je to novinar News of The Worlda Paul McMullan koji posjeduje bar u Doveru. Novinar je, prepoznavši Granta, odmah počeo slikati, što je glumca razjarilo pa je počeo psovati kao što često čini kada se nađe na meti paparazza.

Ipak, ubrzo je Grant shvatio da mu nema druge već prihvatiti ponudu napornoga fotografa i poći s njim. Tada mu je, prilikom zajedničke vožnje, novinar kazao da je on, Grant, bio meta špijuniranja njegova tabloida. Novinar je Grantu spomenuo i duži popis prisluškivanih uglednika.

Novinar je branio odnosno opravdavao postupak kazavši da su prisluškivanja telefona slavnih 'cijena koju treba platiti da bi se živjelo u slobodnom društvu'. Grantu se to nimalo nije svidjelo pa se odlučio na protunapad. Pozvao je McMullana na novi razgovor, ovoga puta u novinarovom baru u Doveru kamo je Grant došao opremljen diktafonom, skrivenim, dakako, u obliku olovke.

McMullan je odvezao jezik i naširoko opisao doista, moglo bi se to tako kazati, industrijsku pojavu prisluškivanja za potrebe povećanja tiraže engleskih tabloida, u čemu je News of The World prednjačio.

McMullan je kazao kako je to bila uobičajena metoda, pored plaćanja informacija, pogotovo u vrijeme dok je list vodio Andy Coulson, koji će kasnije postati medijski direktor u uredu premijera Camerona, mjesto koje je morao napustiti u siječnju 2011. kada je eskalirala afera prisluškivanja.

Grant je saznao i da je i policija bila podmićivana te puno toga ostalog, da su za tu praksu znali svi premijeri još od Margaret Thacher naovamo, uključivši i Camerona, za kojeg se sve više govori da je i osobno profitirao od takve loše novinarske prakse.

Glumac se odlučio osvetiti žutom tisku i o svemu je izvijestio javnost. Murdoch je morao kapitulirati i, kako je poznato, stavio je ključ u bravu žrtvovavši list, kako se mislilo, da spasi investiciju na području satelitske televizije. Pod pritiskom javnosti za sada je i od toga morao odustati.

Grant je postao poznat 1994. ulogom u filmu 'Četiri vjenčanja i sprovod' (Four Weddings and a Funeral). Godinu dana poslije uhvaćen je u oralnom seksu s prostitutkom, zbog čega se javno ispričao u showu Jaya Lena.

Godine 1999. snima film 'Ja u ljubav vjerujem' (Notting Hill, 1999), njegov najveći hit sa skoro 400 milijuna dolara zarade, gdje mu je partnerica bila Julia Roberts. Glumio je u oba filma o Bridget Jones (Bridget Jones's Diary, 2001. i 2004. ), zatim u 'Sve zbog jednog dječaka' (About A Boy, 2002.), a veliki hit bio je i film 'Zapravo ljubav' (Love Actually) iz 2003. godine. Valja spomenuti i 'American Dreamz’ iz 2006.

Grant je poznat kao radoholičar i vrlo posvećen glumac s jakom radnom etikom. Murdoch i novinarski lešinari iz njegova carstva će možda to i zapamtiti.