BELJAK O KOALICIJI S hdz-OM

'HSS nema Sauchu, nas petero bismo radije dobrovoljno nevini u zatvor nego izgubili obraz'

10.05.2017 u 19:50

Bionic
Reading

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak odbio je mogućnost da njegova stranka podupre HDZ i osigura premijeru Andreju Plenkoviću većinu kako bi se izbjegli prijevremeni izbori, o čemu se spekulira u javnosti

Objasnio je da je HSS u proteklom razdoblju prošao vrlo turbulentno razdoblje, ali da je sada stranka konsolidirana te je poručio da njihovih petero zastupnika diše kao jedan te da neće napraviti nešto što bi moglo biti označeno kao nemoralno.

Beljak tvrdi da je je potpise prilikom sastavljanja vlade HDZ-a i Mosta petero zastupnika te stranke dalo kao izraz dobre volje prema biračima kako se ne bi išlo na izbore. Ne vidi ništa neobično u tome što su kao oporba podržali savez vladajućih prilikom sastavljanja većine.

'Nadao sam se da će koalicija Mosta i HDZ-a potrajati, ali na žalost, bio sam u krivu', kazao je Beljak u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Priznao je da je bilo neslužbenih kontakata posljednjih dana prema HSS-u od strane HDZ-a i pritom naglasio da su im prilično kulturno i nedvosmisleno poručili da ne namjeravaju mijenjati stranu.

Misli da Plenković danas ima potporu manje zastupnika nego što je imao prije nekoliko dana. Beljak smatra da se mora promijeniti izborni zakon kako bi se stabilizirala zemlja jer je konstelacija snaga takva da bi idući izbori mogli donijeti još veću nestabilnost. No ostaju vjerni SDP-u po svaku cijenu.

'Mi smo stranka koja surađuje sa SDP-om na lokalnoj razini, na lokalnim izborima u najvećem broju županija, općina i gradova idemo sa SDP-om, s njima imamo strateški sporazum, ne trebaju nam pisani papiri. Ja nikad nikoga nisam iznevjerio, neću ni koalicijskog partnera, ostajemo sigurno sa SDP-om po cijenu toga da sutra HSS nestane kao stranka', poručio je Beljak.

Odbacio je mogućnost potpisivanja koalicijskog sporazuma jer smatra da nije potreban. Tvrdi da oni nemaju 'Sauchu' i da bi prije dobrovoljno, nevini otišli u zatvor nego prodali svoj obraz.