KUD ANTO, TUD I JA

HSP-ova pročelnica zaradila otkaz zbog lažne diplome

Bionic
Reading

Pročelnica ureda karlovačkog župana Bernardica Topolnjak-Halapa (HSP) dobila je danas otkaz ugovora o radu po sili zakona jer je danas Karlovačka županija iz referade zagrebačkog Ekonomskog fakulteta dobila dopis da diploma na temelju koje se zaposlila 'nije vjerodostojna', objavio je medijima na izvanrednoj konferenciji za novinare karlovački župan Ivan Vučić

'Odmah smo reagirali po zakonu, prije policije i Općinskoga državnog odvjetništva, koji će sigurno reagirati u ovom slučaju', rekao je župan i dodao kako je telefonski nakon trećeg pokušaja uspio dobiti Bernardicu, koja i dalje tvrdi da nije istina da je falsificirala diplomu.

'Mi smo postupili po zakonu, a ona u daljnjem postupku može dokazivati svoje argumente', rekao je župan Vučić. Naveo je da se osjeća pomalo razočarano, prevareno i tužno, da je natječaj za pročelničko mjesto bio proveden po zakonu, da je Bernardica imala najbolji test te da je bio zadovoljan njezinim radom.

Dožupan Josip Šafar, koji je bio predsjednik natječajnog povjerenstva u svibnju 2010, kada je Topolnjak-Halapa izabrana za pročelnicu među pet kandidata, rekao je da je ona u dokumentaciju priložila presliku diplome, ali ovjeren kod javnog bilježnika, i da je na testu imala najviše bodova. Kako pak piše Radio Mrežnica, Halapa Topolnjak dvadeset je mjeseci primala između osam i devet tisuća kuna neto plaće, tj. više od 14 tisuća kuna bruto, a u međuvremenu je položila i državni stručni ispit za rad u državnoj upravi.

Sumnju u vjerodostojnost diplome potaknula je građanska inicijativa Stop korupciji, koja je od Karlovačke županije radi provjere zatražila broj diplome pročelnice Topolnjak–Halapa. S obzirom na to da je takvu provjeru, zbog javnog interesa odobrila Agencija za zaštitu osobnih podataka, županija je zatražila provjeru podataka i danas dobila službeno očitovanje Ekonomskog fakulteta o nevjerodostojnosti diplome.

Bernardica Topolnjak–Halapa je i predsjednica Županijske organizacije HSP-a te je na posljednjim parlamentarnim izborima bila nositeljica liste za VII. izbornu jedinicu, koja je bila sastavljena od samih žena, i na kojoj je bila i kći Ante Đapića, koji se i sam proslavio zbog lažnog magisterija.

Novi list pak navodi da je Topolnjak Halapa u javnosti postala poznata prije otprilike godinu dana nakon što je iz stranke izbacila čelnike karlovačkog ogranka HSP-a zato jer su se u medijima afirmativno izrazili o antifašizmu.

Ona je s druge strane izjavljivala kako bi u Hrvatskoj danas možda bilo bolje da su na vlasti Pavelićevi unuci.