ORUŽJE ZA LJEVAKE I DEŠNJAKE

HS Produkt razvija jedinstvenu pušku na svijetu

02.03.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović i dvadesetak hrvatskih proizvođača vojne odjeće i obuće potpisali su danas u MORH-u ugovore o nabavi vojne opreme vrijedne 32,5 milijuna kuna. Također je predstavljena HS Produktova jurišna puška VHS, a očekuje se da će ove godine MORH naručiti tisuću komada te puške

'Zbog kasnijeg donošenja proračuna kasnila je nabava opreme. Plan za 2013. godinu bit će spreman najkasnije do polovice rujna i sve će ići brže i tečnije', kazao je Kotromanović i dodao da je potpisivanjem ugovora MORH pokazao da nije samo potrošač, već i generator razvoja domaćeg gospodarstva.

HV u hrvatskoj opremi

Ugovor s MORH-om popisali su predstavnici Zajednice ponuditelja odjeće(13 tvrtki: Kroko–International, Čateks, Hemco, Krojostil, Odjeća, 1.maj, Šešir, Uriho, Štefičar, Vis Konfekcija, V&V, Pro-Prom-Zagreb,DES) i Zajednice ponuditelja obuće (četiri tvrtke: Borovo, Jelen, Inkop,Obuća Viko) te predstavnici tvrtki Jadran, Galeb i Orljava.

Nova jurišna puška VHS rađena je po standardima NATO-a. Optički ciljnik na njoj razvijan je u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, a novost je i to da bacač granata na njoj može djelovati samostalno. Riječ je o pušci među najlakšima u klasi, jer teži svega 3,5 kilograma

Brzina ispaljivanja metaka iz nje iznosi 950 m/s dok je kapacitet paljbe u minuti 750 metaka. No ovaj model puške u svijetu bi mogao izazvati pravu revoluciju kada u HS Produktu naprave ono što još nitko nije proizveo, a to je mogućnost da je podjednako mogu koristiti i ljevaci i dešnjaci.

'Razvijamo taj projekt, imamo prototip i vjerujem da bismo mogli biti prvi u svijetu koji bi proizveli takvu pušku. Poanta je da se čahure metaka mogu izbacivati na obje strane puške, ali to onda iziskuje dodatne preinake na njoj', kazao je direktor HS Produkta Željko Pavlin

Govoreći o reorganizaciji i uštedama u MORH-u i Oružanim snagama, Kotromanović je naglasio da će uz dosadašnje promjene u sustavu biti još smjena jer nije zadovoljan radom pojedinaca. Na koga je mislio, ministar nije precizirao.

No naveo je da se u skladu s određenim uštedama ukida beneficirani radni staž za pojedine funkcije pa je tako istaknuo da takvu beneficiju ne može imati vojni ataše u Bruxellesu.

'Ne smijemo dozvoliti da se i jedna proračunska kuna potroši nenamjenski, a muljanja je očito bilo. Našli smo takve primjere i odmah ih proslijedili Vojnoj policiji', istaknuo je ministar ne pojasnivši što su točno pronašil.

Upitan što je s preseljenjem/povratkom dijela MORH-a na Krešimirov trg, Kotromanovć je rekao da se 'čeka da se iz tog prostora iseli ministar Branko Grčić'.