dorh provjerava

[VIDEO] Hrvoj Šipek: Ima naznaka da je Armija BiH tijekom rata ušla u Hrvatsku

01.06.2022 u 13:29

Bionic
Reading

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila je danas da DORH provodi izvide vezane uz naznake da je Armija BiH tijekom Domovinskog rata ušla na teritorij Hrvatske.

S premijerom, kaže, nije još razgovarala o optužnici za navodni ratni zločin protiv hrvatskih pilota, ali razgovor je dogovoren. Hrvoj Šipek nazvala je “nebulozom” navode da će Hrvatska svoje građane izručiti Srbiji.

Suradnja oko ratnih zločina u regiji ne funkcionira, kaže ona jer BiH ne priznaje zapovjednu odgovornost, a Srbija si prisvaja nadležnost za ratne zločine u cijelom svijetu i to je za RH neprihvatljivo.

“Odgovor nismo mogli dati jer ne znamo što u toj optužnici piše. DORH je u Haagu godinama imalo časnika za vezu i prekopao je sve arhive Haaškog tribunala, u njima dokaza nije bilo. Da ih je bilo, Serge Bramertz bi to sigurno obuhvatio optužnicom. O tome ne treba govoriti. Provode se izvidi, ali ne zbog toga, nego jer ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske. Više od toga neću reći”, rekla je Šipek.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Glavna državna odvjetnica nije objasnila kada se dogodio taj, mogući, upad snaga Armije BiH na hrvatski teritorij niti o kakvoj se konkretno situaciji radi, prenosi N1.

Hrvoj Šipek rekla je kako bi u petak imala zakazanu sjednicu za medije da nije bilo saslušanja danas. Ona kaže i kako se ne može odazvati jednoj medijskoj kući jer bi onda morala doći i ostalima te da se neke stvari ne mogu reći u tako kratkom vremenu koliko bi ga dobila u nekom dnevniku jer su stvari prekompleksne da bi stale u te dvije minute.

Nadzor USKOK-a u slučaju Žalac je završen, otkrila je. 'USKOK ima problema u provođenju državnoodvjetničke uprave. Neke stvari nije mogao raditi jer mu kronično fali službenika. Pratiti spise i raditi posao se ne može raditi onako kako bi se moglo da je to sve ekipirano. Kronično nedostaje službenika, procedure imenovanja traju jako dugo', objašnjava Hrvoj Šipek. 'Način rada USKOK-a davno je prerastao sadašnje zakonske okvire i očito će morati ići izmjena zakona', kaže Šipek dodajući kako je o tome razgovrala s premijerom koji je obećao da će učinti što može.

Prema njenim riječima, Vanja Marušić nije upitna.

Otpužnica za Agrokor bit će podignuta do kraja ovog mjeseca, rekla je Šipek novinarima.

Glavna državna odvjetnica rekla je da redovito razgovara s premijerom, ali da intenzitet te komunikacije ovisi o tome što se događa.