ministar hrvatskih branitelja

Medved o srbijanskim optužnicama: Ne želimo se opterećivati oko kalkulacija ili provokacija s bilo koje strane

30.05.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ponedjeljak je podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota ocijenio neprihvatljivom provokacijom te ponovno pozvao Srbiju da dostavi informacije o nestalima u Domovinskom ratu

U komentaru na podizanje optužnice u Srbiji protiv hrvatskih pilota, Medved je istaknuo da su hrvatski povijesni temelji jasni.

"Ne želimo se opterećivati oko kalkulacija ili provokacija s bilo koje strane", poručio je ministar na Jarunu nakon obilaska izložbe vojne opreme i naoružanja HV-a, u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske.

Ponovno je pozvao Srbiju da se suoči sa svojom prošlošću, s time da su pokrenuli agresiju na Hrvatsku i ostavili strahovite zločine te ih pozvao da daju informacije o sudbinama nestalih u Domovinskom ratu.

"Na to ih pozivamo i tu mogu dati svoj doprinos, a sve ostalo, u svjetlu ovih provokacija, za Hrvatsku je neprihvatljivo", poručio je Medved.

  • +30
Obilježavanje Dana Hrvatske vojske na Jarunu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Odbio je komentirati izjave saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca o tome da se Hrvatska ne bi trebala junačiti izjavama da će odbaciti optužnice. "To treba pitati njega, nemam namjeru biti tumač bilo koga", odgovorio je.

Pozvao je na poštivanje činjenica da je iza velikosrpske agresije u Hrvatskoj ostavljen kravi trag s više od 15.000 žrtava.

Podsjetio je i na presude Međunarodnog suda kojima je potvrđeno da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i oslobodilački te ocijenio da su takve provokacije Srbije vjerojatno posljedica njihovih unutarnjih problema.

Banožić: Treba Milanovića pitati zašto je zauzeo taj stil i gard

Izložbu na Jarunu obišao je i ministar obrane Mario Banožić koji je govorio o planovima opremanja Hrvatske vojske.

Naglasak je stavio na razvoja srednje pješačke brigade, te se s tim ciljem, kaže ministar, išlo i u realizaciju borbenog vozila Bradleya.

Najavio je oklopna vozila Patria s daljinski upravljanim stanicama, razvoj protuzračne obrane kratkoga i srednjega dometa kao i radarskih sustava. Riječ je, kaže Banožić, o dugoročnom planu razvoja koji će uskoro doći na Vladu, zajedno sa zakonskim okvirima.

  • +45
Dan Hrvatske vojske na Jarunu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Banožić i Medved danas su na Jarunu obišli Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a, te pokazne vježbe pripadnika HV-a u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske (HV), Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

Novinari su pitali zašto na događaju nema predsjednika Republike Zorana Milanovića, na što ih je Banožić uputio da Milanovića pitaju za "njegov stil priznavanja i nepriznavaja zakonskih okvira, ali i drugih bitnih stvari za državu pa tako i Dana državnosti i Dana HV-a".

"Pozvan je kao predsjednik Republike svuda, zašto je zauzeo taj stil i gard, morat ćete pitati njega. Iskreno mi je žao zbog toga", rekao je Banožić.