UGROŽENE TRANSRODNE OSOBE

Hrvatskom caruju spolni neodgoj i homofobija

05.02.2009 u 12:56

Bionic
Reading

Pravni tim udruga Iskorak i Kontra u svom Izvještaju o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina, kojeg su danas predstavili novinarima, najvećim društvenim pomakom ocjenjuju donošenje Zakona o suzbijanju diskriminacije, usvojenom u srpnju prošle godine

ZAGREB - Njime se osigurava zaštita i promicanje jednakosti, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti te uređuje zaštita od diskriminacije, između ostalog i na osnovi rodnog identiteta, izražavanja, te spolne orijentacije, ističe se u izvješću.

Iako novi zakon daje institucionalni okvir za zaštitu od diskriminacije, transrodne osobe i dalje su, na žalost, izložene diskriminaciji i nasilju u svakodnevnom životu, rekla je koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras

Također je upozorila kako u Hrvatskoj ne postoji odgovarajući sustav pružanja zdravstvene zaštite transseksualnim osobama prilikom operacije promjene spola, kao ni pri saniranju mogućih komplikacija koje nastaju nakon te operacije.

Juras je rekla i kako je ugroženo pravo na privatnost transseksualnih osoba, jer se nakon promjene spola iz policijskog registra ne brišu podaci o prijašnjem spolu.

Pozitivni pomaci u stanju prava spolnih i rodnih manjina u 2008. godini vidljivi su i u povećanju broja prijava nasilja i diskriminacije udrugama za zaštitu spolnih i rodnih manjina, no kako ističu u Iskoraku i Kontri, većina osoba takvo nasilje zbog straha ne prijavljuje.

Po riječima koordinatora Iskoraka Kristijana Grđana, najnegativniji događaj tijekom prošle godine je bilo odustajanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa od uvođenja spolnog odgoja u škole u bilo kojem obliku.

Sramota je što je resorno ministarstvo nakon četiri godine rada na pronalaženju rješenja oko uvođenja sadržaja spolnog, a poslije zdravstvenog odgoja, odustalo od uvođenja zasebnog predmeta te je prestalo raditi na toj problematici, poručio je Grđan.