NEMA VIŠE PREPREKA

Hrvatskoj vrata u EU otvorena, ali problemi neće nestati

26.03.2013 u 07:35

Bionic
Reading

Desetljetna saga u ulasku Hrvatske u Europsku uniju lagano se primiče kraju i samo nas neka vlastita greška u koracima može spriječiti da postanemo punopravna članica 1. srpnja 2013. godine.

Problem Ljubljanske banke koji je opterećivao proces posljednjih godinu dana uspješno je apsolviran i prebačen na rješavanje budućim generacijama političara u okviru pregovora o sukcesiji, a ispostavilo se i da je navodni zahtjev iz Njemačke za uvođenjem postpristupnog monitoringa priča za jedan dan. Europska komisija će u utorak objaviti posljednje izvješće o monitoringu koje će, sasvim je izvjesno biti pozitivno.  Sada nas na putu prema punopravnom članstvu od kojeg nas dijeli nešto manje od 100 dana može zaustaviti samo vlastita glupost poput teškog kršenje vrijednosti na kojima počiva Europska unija jer Europska komisija bez obzira ne proces ratifikacije može stopirati ulazak Hrvatske u članstvo predviđen za 1. srpnja 2013. godine.

Pitanje uvođenja ćirilice u Vukovaru posebno je osjetljivo jer je riječ o simbolu otpora srpskoj agresiji na Hrvatsku i reagira se emocionalno. Ipak prijetnje oružjem državnoj vlasti koja samo nastoji provesti zakon o pravima nacionalnih manjina previše su za zemlju koja pretendira biti demokratska i civilizirana. Zakon o pravima nacionalnih manjina jedan je od prvih koje je Hrvatska morala usvojiti na putu članstva u Europskoj uniji i sigurno je da u Bruxellesu s posebnom pozornošću prate kako će se razviti situacija.

Stoga ne čudi vladina taktika oklijevanja s uvođenjem ćirilice u Vukovaru jer je rješavanje tog pitanja dvosjekli mač. U slučaju postavljanja tabli sa ćiriličnim znakovima, Vlada bi se odmah suočila s otvoreno neprijateljski nastrojenim demonstrantima koji bi tražili njen odlazak pod svaku cijenu, a s druge strane imaju obavezu provođenja zakona koje je država sama donijela što očekuju EU i SDSS. S odgodom uvođenja ćirilice u Vukovaru do iza 1. srpnja kada je predviđeni datum ulaska u Europsku uniju Vlada će spriječiti mogućnost bilo kakvom ekscesa koji bi mogao u posljednji tren zaustaviti ulazak u Europsku uniju, a i manevarski prostor Bruxellesa za nekim većim pritiskom na Hrvatsku bit će znatno smanjen.

Izvaninstitucionalna i institucionalna desnica koja ponovo uzima zamah, a koja je po svojoj prirodi euroskeptična mogla bi ako joj se dopusti napraviti dovoljno štete da se u Bruxellesu zapitaju da li su se zaletjeli kada su Hrvatskoj širom otvorili vrata ulaska u EU. Vlada s otezanjem dobiva na vremenu, a i otupljuje oštricu kritike desnice, srpske manjine i Bruxellesa.