NA NAJVIŠOJ RAZINI

Hrvatsko-slovenski susret na Mount Everestu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2009 11:32
  • Objavljeno 25.04.2009 u 11:28
mt everest

mt everest

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Na obroncima Mount Everesta, najviše planine na svijetu, 24. travnja se dogodio hrvatsko-slovenski susret na, doslovno, najvišoj razini

Naime, članovi alpinističke ekspedicije, koja je 1979. godine ispenjala izuzetno teški prvenstveni smjer po zapadnom grebenu na vrh Mount Everesta (8850m), koju su sačinjavali mahom slovenski penjači te hrvatski alpinist Stipe Božić, posjetili su članice Hrvatske ženske ekspedicije 'Everest 2009' u njihovom Baznom logoru (5380 m).

Neobičan međunarodni susret 'na visini', nastavak je tradicionalno dobrih odnosa hrvatskih i slovenskih alpinista dugih nekoliko desetljeća koja je urodila uspješnim himalajskim ekspedicijama i doživotnim prijateljstvima.

'U alpinizmu i planinama nema politike i političkih prepucavanja i zato vam želim svu sreću u usponu, zaželio je Viki Grošelj hrvatskim alpinisticima, a Darko Berljak, voditelj naše ekspedicije je istaknuo da nema razloga da se ta dugogodišnja suradnja hrvatskih i slovenskih penjača ne nastavi i ubuduće, jer je jednima i drugima nebo jedina granica'.

Pošto hrvatske alpinistice imaju dva dana odmora, sa zadovoljstvom su prihvatile poziv da se susret danas ponovi u tri sata udaljenom Gorak Shepu gdje borave slovenski alpinisti.

Inače, prva faza Hrvatske ženske ekspedicije uspješno je završena i devet članica je već prespavalo na Logoru 2 (6450 m) i za dva dana sve odlaze ponovo u taj logor sa ciljem uspona po tisućumetarskoj stijeni Lhotsea u već postavljeni Logor 3 (7450 m). Nakon toga slijedi povratak u Bazni logor, odmor i čekanje povoljne vremenske prognoze za konačni juriš na vrh Mount Everesta u razdoblju između 5. i 20. svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi