PUSIĆ KRITIZIRALA HDZ BIH

'Hrvatsko pitanje se ne može rješavati kroz presudu Sejdić-Finci'

17.11.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Njemačko-britanska inicijativa za nov pristup Europske unije Bosni i Hercegovini predstavlja veliku priliku za napredovanje te zemlje na putu europskih integracija i uz ozbiljan pristup njenih novih vlasti BiH bi za četiri godine mogla imati status kandidata za članstvo, ocijenila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko 'Oslobođenje'

U intervjuu, objavljenom na naslovnici i na cijele prve dvije stranice tog lista, ministrica Vesna Pusić je kazala kao hrvatska vlada drži da je inicijativa kojom se žele potaknuti proeuropske reforme u BiH 'odličan pomak' podsjećajući kako je Hrvatska već tijekom proljeća i sama predlagala sličan pristup ne bi li se napokon počeli otklanjati dugogodišnji zastoji u BiH.

'Smatrali smo da sve što ide u BiH u nekoj formi financijske pomoći projektima treba usmjeriti u pravcu ispunjavanja uvjeta za približavanje BiH Europi. To sve nije prihvaćeno u toj formi, ali ova temeljna ideja da počnemo pa onda, kako napredujemo, da neke od tih preduvjeta ostvarujemo, jest. To je tako i u njemačko-britanskoj inicijativi i mi ćemo je apsolutno ne samo poduprijeti, nego i aktivno sudjelovati u sljedećim fazama što se EU tiče', kazala je ministrica Pusić upozoravajući kako tek valja pridobiti sve članice Unije da ne samo deklarativno, nego i stvarno podupru ovu zamisao kako bi ona postala europski projekt.

Pusić je istaknula kako će Hrvatska na sve moguće načine pomoći BiH jer joj je važno da to bude uspješna i funkcionalna država. 'Sve drugo je opasno za sve. Za BiH u prvom redu, ali i za sve koji su u susjedstvu. Interes Hrvatske je da BiH funkcionira kao država, unutar toga da funkcionira po sustavu političke predstavljenosti svih koji žive u BiH, uključujući i nacionalne manjine. Svi važni koridori, energetski i prometni, nas povezuju i ne mogu se prekidati na granici', istaknula je Pusić.

Vlastima u BiH, koje će biti uspostavljene na temelju rezultata izbora provedenih 12. listopada, preporučila je pak da sebi zacrtaju realno ostvarive ciljeve. 'Da ja imam neki utjecaj na Vijeće ministara BiH, ja bih preporučila ovako: uzmite četiri godine koje su pred vama kao cilj da na kraju imate status kandidata za članstvo (u EU). To nije ni previše, ali nije ni premalo', kazala je Pusić. Dodala je kako BiH ipak ne može izbjeći provedbu važnih uvjeta poput presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci', kojom se traži eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog zakona, a istodobno je upozorila kako se kroz rješavanje tog problema ne može rješavati i hrvatsko pitanje u BiH.

'Ne vidim kako se kroz tu presudu može rješavati hrvatsko pitanje', kazala je Pusić podsjećajući kako se presuda odnosi na status nacionalnih manjina, a ne konstitutivnog naroda, što su u BiH i Hrvati. HDZ BiH je do sada uvjetovao provođenje presude Sejdić-Finci prethodnim rješavanjem hrvatskog pitanja. 

Preporučila je da se u rješavanje ovakvih pitanja uključe svi koji za to imaju potrebnu potporu u biračkom tijelu.

'U ovom trenutku bi jedan konsocijacijski model dobro došao, što zapravo znači uključivanje najznačajnijih političkih stranaka da sudjeluju u vlasti i rade na ovom procesu. Jer ovo je u BiH trenutak Europe', poručila je Pusić dodajući kako bi svoj doprinos na europskom putu BiH sada morali dati svi, 'a poslije se mogu svađati na temu poreznog sustava i stavova u vanjskoj politici'.

'Ovo je trenutak zemlje. Trenutak je političke nacije, a ne etničkih nacija', konstatirala je Pusić.

Kazala je kako se ne želi miješati u to kako će izgledati nove vlasti u BiH i tko će ih činiti, no bitno je jedino da nove vlasti budu uspostavljene što prije i da počnu raditi svoj posao jer se BiH neće moći lako održati u vrhu europskog interesa u konkurenciji s brojnim drugim kriznim žarištima poput Ukrajine ili Sirije. Pusić je potvrdila kako SAD podupiru novi pristup BiH, no istodobno drže kako je to prije svega europski projekt kojega vode Europljani.