HARM REDUCION

Hrvatskim ovisnicima lani podijeljeno oko 98.000 šprica

11.09.2013 u 15:52

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je lani prikupljeno više od 177 tisuća igala i podijeljeno gotovo 98 štrcaljki, rečeno je danas u Zagrebu na početku dvodnevnog seminara o programima kojima se želi smanjiti šteta od droga što je ovisnici nanose sebi i drugima.

Za razliku od politike koja polazi od toga da bez opskrbe i potražnje za drogama nema štete za korisnike droga ni društvo, programi smanjenja štete (Harm Reduction) predstavljaju politiku kojom se želi smanjiti štetne zdravstvene, socijalne i ekonomske posljedice povezane s uporabom droga, te su je prihvatile i preporučile brojne međunarodne organizacije, među njima i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Osim izravne prevencije HIV-a i hepatitisa te socijalnih negativnosti, tim se programima ostvaruje i financijska korist jer se jednim američkim dolarom uloženim u Harm Reduction štedi deset dolara u funkcioniranju zdravstvenih sustava, rekao je Siniša Zovko iz Hrvatskog crvenog križa (HCK).

Ta organizacija Harm Reduction programe u Hrvatskoj provodi od 1998. i samo ona godišnje izda od 30.000 do 40.000 novih te prikupi oko 20.000 uporabljenih štrcaljki i igala, kazao je Zovko, liječnik koji radi s ovisnicima ili kako ih naziva klijentima.

Prošle godine HCK je svojim korisnicima, njih 2080, podijelio i deset i pol tisuća kondoma i 50.000 dezinfekcijskih listića, te je organizirao čišćenje javnih prostora i testiranja na prenosive bolesti.

‘Devedesetih su nam govorili: Dijelite šprice, jeste li normalni?, rekao je Zovko naglasivši da se sada u stručnim krugovima nitko ne protivi takvim programima.
Uz HCK, programe smanjenja štete provode i nevladine udruge u Splitu, Rijeci, Zagrebu, Puli i Osijeku, a svi programi provode se u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Prema podacima Ureda za suzbijanje zlouporabe droga prošle godine je pruženo oko pet tisuća individualnih savjetovanja za 2754 korisnika. Za provedbu programa smanjenja štete 2012. je od strane resornih tijela, županija i organizacija civilnog društva utrošeno oko 4,5 milijuna kuna.
Prema izvješću UN-ovog ureda za droge i kriminal iz 2013. procjenjuje se da u svijetu između 167 i 315 milijuna osoba u dobi od 15. do 64. godine života koristi droge najmanje jednom godišnje.

U Hrvatskoj prema procjenama ima oko 20.000 ovisnika, od čega je njih 80 posto ovisno o opijatima te između 350.000 i 380.000 alkoholičara. Prema istim procjenama 45 posto ovisnika boluje od hepatitisa.

Seminar organizira Ured za suzbijanje zloporabe droga uz potporu TAIEX jedinice Europske komisije. Uz hrvatske, na seminaru sudjeluju stručnjaci iz Austrije, Portugala, Velike Britanije, Italije i Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti.