MORH OTKRIO DETALJE

Hrvatski vojnici na NATO vježbi Trident Juncture 18 u Norveškoj

25.10.2018 u 13:43

Bionic
Reading

Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u terenskom dijelu vojne vježbe (Live Exercise - LIVEX) Trident Juncture 18, koji je počeo u četvrtak u Norveškoj, a trajat će do 7. studenoga ove godine, priopćeno je u četvrtak iz MORH-a

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 je NATO-ova vođena vježba visoke vidljivosti, čiji je domaćin Norveška, a cilj vježbe je provjera interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 - NRF19).

U vježbi sudjeluje oko 50.000 pripadnika oružanih snaga iz 29 zemalja članica NATO-a i dvije partnerske zemlje, Finske i Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona 'Harry S. Truman' i oko 10.000 motornih vozila.

  • +7
NATO vježba u Norveškoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zapovjednik vježbe je admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples - JFCNP).

Trident Juncture 18 provodi se kroz tri faze te se razmještaj postrojbi provodio od kolovoza do listopada, a nakon vježbe s postrojbama (LIVEX), od 14. do 23. studenoga provest će se i vježba na zapovjednom mjestu (CPX), nakon čega je tijekom studenoga i prosinca predviđen povratak postrojbi.

Iz Oružanih snaga RH u vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13. studenog sudjeluje 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM, engl. Deployable Communications Module - DCM) Bojne veze HKoV-a s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe.

U vremenskim razdobljima od 4. do 16. rujna i od 2. do 7. prosinca u vježbi sudjeluju i dva stožerna časnika Zapovjedništva za potporu OSRH kao članovi Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG).

Zapovjednik Združene logističke potporne skupine, koju čini oko 1000 pripadnika Oružanih snaga iz 19 zemalja iz logističkih postrojbi JFCNP-a uključujući NATO partnere Švedsku i Finsku, je brigadni general HKoV-a Darko Pintarić.

Brigadni general Pintarić na vježbi sudjeluje od 17. rujna do 2. prosinca 2018., a Zapovjedništvo JLSG-a na čijem je čelu smješteno je u gradu Sessvellmoen na jugu Norveške.

  • +19
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Zadaća JLSG-a je osiguranje dolaska trupa i vozila te zaliha od njihovih točki ulaska u Norvešku do odredišta, što je obuhvaćalo prijevoz roba u Norvešku sa svih strana svijeta te opskrbu pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe i povratak postrojbi u matične baze po završetku vježbe.

Od pripadnika OSRH od 20. listopada do 24. studenog u vježbi sudjeluje i časnički namjesnik Zdenko Karasek kao nadzorni član (Watchkeeper) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters - JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC).

U vježbi Trident Juncture 18 sudjeluju kopnene, pomorske i zračne snage te snage za specijalne operacije, kao i za provedbu amfibijskog desanta.

  • +11
Plenković primio glavnog tajnika NATO-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Kopnena komponenta LIVEX vježbe provodi se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Norveške te dijelovima Švedske i Finske.

Prema scenariju vježbe aktivira se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te 'Sjeverne snage' i 'Južne snage' fiktivno ratuju jedne protiv drugih.

'Sjeverne snage' predvodi Savezničko zapovjedništvo kopnenih snaga, kojeg čini sjeverna brigada iz Norveške te brigade iz Kanade i Švedske. 'Južne snage' predvodi njemačko/nizozemski korpus, kojeg čine brigade iz Njemačke, Italije i Velike Britanije, a oba zapovjedništva snaga smještena su u Lillehammeru.

U scenarij su integrirane i amfibijske operacije koje provodi Marinski korpus SAD-a, a norveška Nacionalna garda u vježbi sudjeluje sa snagama brzog odgovora.

Tijekom provođenja vježbe u utorak, 30. listopada u Bynesetu će se održati i Dan uvaženih gostiju, na kojem se očekuje dolazak oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika, među kojima i OSRH, navodi se u priopćenju.