BEZ IZLAZNE VIZE

Hrvatski student ostao 'zarobljen' u Kini pet mjeseci

25.12.2016 u 15:14

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u nedjelju je priopćilo da je slučaj hrvatskog studenta, koji se zbog birokratskog propusta od srpnja bezuspješno pokušavao iz Kine vratiti u Hrvatsku, riješen i da se student T.N. vratio kući

'Zahvaljujući diplomatsko-konzularnim aktivnostima ministarstva vanjskih i europskih poslova i veleposlanstva RH u NR Kini te aktivnoj i dobroj suradnji s nadležnim kineskim tijelima i veleposlanstvu NR Kine u RH, ovaj slučaj je uspješno riješen čime se potvrđuje usredotočenost hrvatske diplomacije na pružanje efikasne pomoći hrvatskim državljanima izvan RH', priopćio je MVEP.

Prema pisanju medija, od srpnja ove godine hrvatski državljanin T.N. pokušavao se iz Kine, gdje je bio godinu dana na studijima, vratiti kući u Hrvatsku. No, stvari su se zakomplicirale zbog birokratske pogreške, zbog koje mladić, iako stipendist kineske vlade i student Sveučilišta u Šangaju, nikada nije dobio boravište u toj zemlji. Da je igrom slučaja postao ilegalac saznao je tek kada se odlučio vratiti sa studija kući, ali za kinesku birokraciju je on već bio van zakona i stoga mu je bila uskraćena izlazna viza.

Studentu je trebalo punih pet mjeseci da se napokon vrati u Hrvatsku.