POHVALIO SE MUP

Hrvatski policijski službenici nižu uspjehe u spašavanju migranata

11.08.2015 u 16:19

Bionic
Reading

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split u manje od dva tjedna sudjelovanja u operaciji 'Triton 2015.' sudjelovali su već u tri akcije spašavanja života migranata, pohvalilo se Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim internetskim stranicama

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split upućeni su 30. srpnja brodom Obalne straže Republike Hrvatske 'Andrija Mohorovičić' u zajedničku operaciju 'Triton 2015.' kojom upravlja Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (FRONTEX), podsjetio je MUP na svojim internetskim stranicama, dodajući da policijska posada u aktivnostima prekrcaja u području operacije ostaje ukupno 90 dana.

U navedenoj operaciji sudjeluju posebno obučeni pripadnici hrvatske pomorske policije, članovi tima za prekrcaj (boarding team) i to: Davor Elač (voditelj tima), Dino Grizelj, Ana Kapetanović, Marin Nuić i Petar Višić. Također, u Zapovjedno-koordinacijskom centru u Rimu (ICC Rim) nalazi se policijski službenik pomorske policije Žarko Smajić u svojstvu časnika za vezu.

Njihova primarna zadaća je, objašnjava MUP, prvi prekrcaj na plovilo i ovladavanje plovilom primjenom policijskih ovlasti, sukladno EU zakonodavstvu te eventualno uhićenje krijumčara migranata, a potom i osiguranje operacije prekrcaja migranata na spasilački brod. Kapetanović pak ima posebnu ulogu jer je posebno obučena za prihvat žena i djece.

'Policijski službenici u ovom kratkom vremenu od početka angažmana, sudjelovali su već u tri akcije spašavanja života migranata i pri tome su pokazali visoku razinu profesionalnosti i obučenosti postupajući sukladno europskim standardima, posebno vodeći računa o poštivanju temeljnih ljudskih prava, zbog čega su primili pohvale od talijanskih partnera u operaciji', ističe MUP.

Podsjećaju i da je već drugog dana sudjelovanja u operaciji s neispravne jedrilice spašeno 37 migranata, a prije nekoliko dana s ribarskog plovila spašeno je u zadnji tren 480 migranata. Plovili su višestruko nakrcanom ribaricom duljine samo 20 metara, a pogonski stroj je bio neispravan i plovilo je primalo more. Samo koji dan kasnije također s prekrcanog ribarskog plovila duljine 15 metara spašeno je još više od 200 migranata, pobrojao je MUP.