MEĐUNARODNI LETAČI

Hrvatski kanaderi gasit će i požare u Sloveniji

11.08.2013 u 18:35

  • +22

Kanaderi u akciji

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Slovenski vatrogasci još nisu stavili pod kontrolu požar koji je u nedjelju rano ujutro izbio na brdu Trstelj kod Nove Gorice, a bude li potrebno, u pomoć bi mogli priskočiti hrvatski kanaderi, prema dogovoru dvojice ministara obrane

S požarom dvadesetak hektara borove šume na kraškom, teško pristupačnom terenu, bori se dvjestotinjak vatrogasaca iz zapadnog dijela zemlje uz pomoć za gašenje požara opremljena dva vojna helikoptera.

Vjeruje se da je vatra podmetnuta, a požar za sada ne ugrožava nijedno naselje, ali bi u slučaju promjene smjera vjetra vatra prijetila lovačkome domu i televizijskom odašiljaču na vrhu brda, javljaju mediji.

Slovenska televizija objavila je da se zbog brojnih požara na vlastitu teritoriju Italija danas nije mogla odazvati na molbu Ljubljane za pružanjem pomoć u gašenju požara avionima tipa kanader kojima Slovenija ne raspolaže.


Slovenski ministar obrane Roman Jakič objavio je na svome twitter profilu da se u telefonskom razgovoru s hrvatskim kolegom Antom Kotromanovićem dogovorio za pomoć iz Hrvatske bude li potrebna i na tome mu zahvalio.

Slovenski mediji navode da je na istome području veliki požar 2006. godine uništio veliku šumsku površinu te je bio ugašen tek nakon više od tjedan dana, uz velike napore vatrogasaca iz cijele zemlje.