PRIDRUŽIO SE I GLAS KONCILA

Hrvatski biskupi 'u rukavicama' za Bandića

Josip Bozanić Milan  Bandić

Josip Bozanić Milan Bandić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

'Hrvatska biskupska konferencija objavila je svoju poruku uoči predsjedničkih izbora u kojoj je pozvala vjernike i sve građane da izađu na izbore i ujedno podsjetila na neka temeljna načela koja vjernicima mogu pomoći u prosudbi kandidata i njihovih programa. Poslije toga, HBK se nije oglašavala. Prema tome, ta poruka uoči izbora je jedino očitovanje HBK o ovim izborima', izjavio je za Iku glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić

Povod za njegovu reakciju bila je izjava neovisnog predsjedničkog kandidata Milana Bandića danas na predizbornom skupu u splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu, gdje je rekao da svakodnevno iz cijele Hrvatske dobiva brzojave potpore od hrvatskih župnika, provincijala i gvardijana te ocijenio da ima potporu hrvatske Katoličke crkve.

Biskupi su u svojoj poruci rekli: 'Polazeći s kršćanskih stajališta i nalazeći se unutar hrvatskih kulturalnih okolnosti, smatramo da predstavljati i zastupati Hrvatsku na dobro njezinih građana može onaj predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi.

Od kandidata koji će vjernicima, kao i svim građanima koji cijene vrijednosti bitne za oblikovanje hrvatskoga nacionalnog bića, biti prihvatljiv za dužnost predsjednika Republike očekuje se da će isticati važnost neradne nedjelje, ponajprije kao duboke kulturološke zbilje našega naroda. Isto tako, vjernici i svi građani imaju pravo očekivati da predsjednik Republike bude iznimno osjetljiv za socijalnu pravednost, da se suprotstavlja svemu što priječi istinsko blagostanje, napredak i radost hrvatskih ljudi, od korupcije, gospodarskih malverzacija do širenja pošasti droge i drugih ovisnosti, na poseban način među djecom i mladima. Vjernik i svaki odgovorni građanin svoj će glas dati onoj kandidiranoj osobi koja poštuje dar ljepote Božje prirode kojoj se u Hrvatskoj divimo, kojom se ponosimo i Bogu za nju zahvaljujemo', poručili su u svojoj poruci 23. studenog hrvatski biskupi, piše Večernji.hr.

I GLAS KONCILA ZA BANDIĆA

Glas Koncila podržao je Milana Bandića u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon što je prošloga tjedna u istu ravan stavio dvojicu kandidata i nakon što je Bandić u dvosatnom subotnjem susretu dobio otvorenu podršku kardinala Josipa Bozanića, Glas Koncila sada okreće ploču.

Naravno, u uvodnom komentaru ne izgovara se izrijekom Bandićevo ime, ali svakome pismenijem bit će to u potpunosti jasno jer valja npr. 'glasati za osobu, a ne za stranku' te za 'onakav kršćanski lik koji opisuju biskupi u svojoj poruci' (očito Bandić), 'a ne agnostika poput Josipovića'.

'Birači će, vrlo vjerojatno, sada, nakon propuštene prve prilike, biti sposobniji prepoznati stranački i medijski farizeizam koji se u nastavku predsjedničke izborne kampanje očituje u naknadnom strukturalnom raskrinkavanju mrlja protukandidata radi grupnoga interesa, kao što bi to trebalo uvijek biti, radi općega dobra, a ne samo pred izbore', piše vlč. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, dodajući da 'svi birači koji imalo žele da u hrvatskom društvu i hrvatskoj državi bude makar malo bolje, dužni su preuzeti odgovornost, izići na izbore i dati glas onome koga po svojoj savjesti prepoznaju kao prihvatljivijega'.

'Biračima katoličkim vjernicima od velike pomoći za prepoznavanje prihvatljivijega kandidata mogu biti kriteriji koje su naši biskupi iznijeli u svojoj predizbornoj poruci, a eventualno neodazivanje na izbore trebali bi shvatiti kao grijeh propusta i neodgovornosti za opće dobro', piše Miklenić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!