NA PUTU REFORMAMA

Hrvatske i srpske stranke u BiH protiv platforme SDP-a

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.12.2010 19:30
  • Objavljeno 22.12.2010 u 19:18
BIH ZASTAVA

BIH ZASTAVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

Čelnici četiriju najvećih hrvatskih i srpskih stranaka u BiH - HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., Saveza nezavisnih socijalmokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) - usprotivili su se u srijedu na zajedničkom sastanku u Mostaru ustroju vlasti na svim razinama bez legitimnih predstavnika triju naroda i odbacili platformu koju je ponudio SDP i kojoj su se priklonile SDA, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka 'Radom za boljitak' koje su pak osvojile malen broj glasova Srba i Hrvata

Stranačka izaslanstva, koje su predvodili predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić pozvali su vodeće bošnjačke stranke u BiH - SDP BiH i SDA - da sljedeći tjedan organiziraju zajednički sastanak u institucijama BiH na kojemu bi se pokušalo dogovoriti o sastavu vlasti i reformama.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je bio domaćin susreta, ocijenio je kako sastanak najvećih hrvatskih i srpskih stranaka nije 'protiv treće strane' te da je to izniman iskorak kako bi se vlast nakon prošlih izbora uspostavila tako da se stabiliziraju ukupne prilike.

'Jedini način da se stvori stabilna vlast na svim razinama, koja će biti u stanju provoditi krupna politička pitanja i reforme, jest da legitimni hrvatski, bošnjački i srpski predstavnici budu u vlasti. Sve drugo vodi u nestabilnost', rekao je Čović nakon jednoipolsatna sastanka u Mostaru.

Predsjednik RS-a i čelnik SNSD-a Dodik ocijenio je neprihvatljivim platformu koju je predložio SDP jer vodi pokušaju bošnjačke majorizacije Srba i Hrvata.

'Za nas platforma SDP-SDA ništa ne znači. Sastavljena je na otpadu želja propalih prijedloga međunarodne zajednice s raznih dosadašnjih skupova', rekao je Dodik. Dodao je da će njegova stranka poduprijeti samo hrvatske kandidate za ministre u ministarskom vijeću BiH koje predloži hrvatski blok HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

'Jedino ću poduprijeti za predsjednika ministarskog vijeća Hrvata iz bloka HDZ BiH - HDZ 1990., a ne nekog kamuflirana Lagumdžijina Hrvata', rekao je Dodik. Objasnio je kako SDP smatra bošnjačkom strankom te da bi bilo opasno da ustroji vlast u Federaciji BiH bez najsnažnijih hrvatskih stranaka.

Čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić odbacio je mogućnost da išta poremeti sporazum dvaju HDZ-a o suradnji, o čemu nagađaju mediji u BiH.

'Sporazum je strateške naravi za hrvatski narod i zadnja crta obrane subjektiviteta. Kad se izborimo za punu jednakopravnost da Hrvati biraju svoje predstavnike, jedino to može poremetiti sadašnji sporazum', rekao je Ljubić.

Ocijenio je kako SDP u platformi nije prihvatio ključan zahtjev HDZ-a 1990. da se BiH podijeli na više federalnih jedinica od kojih bi jedna bila većinska hrvatska.

'SDP govori o unitarnom konceptu države koji je za nas neprihvatljiv. Pri tome sadašnji pokušaj sastavljanja vlasti govori o konceptu unitarizacije i sutra potencijalno uspostave vlasti bez cijelog jednoga naroda, što je neprihvatljivo', rekao je Ljubić.

Sudionici mostarskog sastanka najavili su da će dvije najsnažnije hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990., uputiti službenu inicijativu najvećim strankama iz triju naroda za održavanje zajedničkog sastanka o mogućnosti uspostave vlasti i reformi 28. ili 29. prosinca u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi