NA VRHU SVIJETA 19. SVIBNJA

Hrvatske alpinistice u završnom jurišu na Mt. Everest

15.05.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Hrvatske alpinistice Darija i Iris Bostjančić te dr. Lana Đonlagić krenule su u petak u završni juriš na 8.850 metara visoki Mt. Everest prošavši bez problema zloglasni Ledeni slap i kreću se takozvanom 'Dolinom tišine' prema Logoru 2 na 6450 m gdje bi zbog aklimatizacije i odmora trebale provesti dvije noći, javljeno je iz baznog logora

Riječanke Darija i Iris u nedjelju rano ujutro nastavit će prema Logoru 3 (7200 m), odakle će u ponedjeljak krenuti na sedmosatni uspon na Južno sedlo (7920 m). Isti dan oko osam navečer, kada je vjetar najslabiji, počet će uspon po jugoistočnom grebenu Mount Everesta i pokušati 19. svibnja između šest i deset ujutro doći na najvišu čvrstu točku našeg planeta.

Darija Bostjančić odlučila je, ne budu li vremenski uvjeti iznimno loši, taj uspon ostvariti bez korištenja umjetnog kisika iz boca čime bi se pridružila samo nekolicini žena kojima je to dosad uspjelo. S dva dana razmaka, slijedit će ih druga skupina u kojoj su novinarka riječkog Novog lista Vedrana Simičević, Zagrepčanka Ena Vrbek i splitska alpinistica Milena Šijan.

Iako vremenski uvjeti još nisu najbolji (popodnevni snijeg, oblaci i vjetar u nižim predjelima Mount Everesta), dobre su naznake da će se između 19. i 21. svibnja na visinama iznad 8000 m, otvoriti 'vremenski prozor' s brzinom vjetra u opadanju na najviše 40 km/h, porastom temperature na minus 30 stupnjeva i pretežno vedrim vremenom.