niz brutalnih napada

Hrvatska veleposlanica u Kijevu: Dogodilo se ono što su mnogi očekivali

09.03.2023 u 20:48

Bionic
Reading

Ruska vojska izvela je rano u četvrtak raketne udare na niz ukrajinskih regija , uključujući crnomorsku luku Odesu i drugi najveći grad u Ukrajini, Harkiv. Svoje viđenje događaja dala je hrvatska veleposlanica u Kijevu Anica Djamić

Rusija je napala Kijev bespilotnim letjelicama i 'gotovo svim vrstama' krstarećih projektila tijekom masovnog napada diljem Ukrajine, rekao je Serhi Popko, šef vojne uprave Kijevske oblasti. Popko je rekao da je gradska protuzračna obrana oborila krstareće rakete i bespilotne letjelice, ali da je ruska hipersonična aerobalistička raketa zrak-zemlja Kindžal, koja ima sposobnosti nositi i nuklearno punjenje, pogodila infrastrukturno mjesto.

Tvrtka Energoatom objavila je jutros da je nuklearna elektrana Zaporižja u potpunosti odsječena od ukrajinske elektroenergetske mreže.

Iz Kijeva, koji je također bio na meti ruskih projektila - javila se za Dnevnik Nove TV hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

  • +12
Napad na Kijev 9.3 Izvor: Profimedia / Autor: Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia

"Ukrajina je u noći sa srijede na četvrtak bila izložena sveobuhvatnom napadu. Dogodilo se ono što su mnogi očekivali da će se dogoditi 24. veljače ove godine, na samu godišnjicu početka sveobuhvatnog napada.

Prema Ukrajini je poletjelo više od 80 projektila - protuzračna obrana je bila efikasna i uništila većinu njih. Rezultat širom Ukrajine jest da je više poginulih, uništena su elektroenergetska postrojenja, koja su bila glavna meta napada, ali interventne snage rade da se uklone kvarovi. Više od 40 posto građana Kijeva bilo je bez grijanja, vode ima, opskroba ostalim energantima je bila zadovoljavajuća. Što se tiče Hrvata ovdje - svi su dobro i vjerujemo da će u idućim danima biti bolja vremena", zaključila je Djamić.

  • +21
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Ignacio Marin Fernandez / AFP