ODVOJITI PREGOVORE OD SPORA

Hrvatska spremna na izjavu sa Slovencima

17.03.2009 u 21:40

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader večeras je za Hrvatsku televiziju (HTV) komentirao najavljenu mogućnost potpisivanja zajedničke hrvatsko-slovenske izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu

ZAGREB - "Mi smo na tu izjavu spremni, na tu izjavu mora biti spremna i Slovenija," rekao je premijer Sanader, istaknuvši kako misli da su nakon te izjave uklonjeni svi razlozi za blokadu pregovora o ulasku Hrvatske u EU.

Također je izjavio kako očekuje da se odvoji pitanje pregovora od pitanja rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, dodavši kako su danas hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova razgovarali s Ollijem Rehnom o spremnosti na izjavu da niti jedna strana nakon 1991. nije prejudicirala granicu.

Na trojnom sastanku u Bruxellesu između povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna, Jandrokovića i Žbogara danas se razgovaralo o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu između Hrvatske i Slovenije.

Sanader je večeras u Čakovcu, na proslavi 19. obljetnice osnutka HDZ-a Međimurja, rekao da Slovenija ne može koristiti svoje članstvo u EU za ucjene i da članstvo u EU Hrvatska nikada neće kupovati teritorijalnim ustupcima. Ponovio je da je Hrvatska spremna potražiti rješenje otvorenih graničnih pitanja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu ili nekon drugom međunarodnom pravnom institucijom, koja će donijeti odluku na temelju argumenata i s jedne i s druge strane, a Hrvatska će prihvatiti konačnu odluku te institucije bez obzira kakva god bila.

Izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorima na trojnom sastanku u Bruxellesu, kao i rezultatima dva nedavna zajednička sastanka s predstavnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka, koji su pokazali jedinstvo hrvatske političke scene kada su u pitanju nacionalni interesi.

Također je rekao kako će Hrvatska postati članica NATO saveza 3. travnja, bez obzira na prikupljanje potpisa za referendum u Sloveniji.

Govoreći pred mnoštvom okupljenih članova i simpatizera HDZ-a predsjednik stranke Sanader je izrazio uvjerenje u pobjedu HDZ diljem Hrvatske na predstojećim lokalnim izborima.

Na proslavi 19. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Čakovcu predstavljeni su i stranački kandidati za nadolazeće lokalne izbore - Stevo Tkalčec za čakovečkog gradonačelnika te Mladen Križaić za župana Međimurske županije.