U SKUPINI 38 DRŽAVA

Hrvatska se priključila inicijativi da ICC istraži zločine u Ukrajini

08.04.2022 u 14:29

Bionic
Reading

Hrvatska se priključila inicijativi 38 zemalja da Međunarodni kazneni sud (ICC) otvori istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, odlučila je u vlada u petak. Njome se od tužitelja ICC-a traži da istraži ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid za koje se smatra da su počinjeni na području Ukrajine od 21. studenoga 2013.

Iako Ukrajina nije članica Rimskog statuta kojim je osnovan taj sud, posebnim je izjavama prihvatila njegovu nadležnost za kaznena djela nad ukrajinskim građanima za koje optužuje visoke ruske i dužnosnike separatističkih regija na istoku zemlje.

Uz Hrvatsku, inicijativu je podržalo 38 država stranaka Rimskog statuta (sve države članice Europske unije osim Litve koja je zahtjev podnijela samostalno) te Albanija, Australija, Kanada, Kolumbija, Costa Rica, Gruzija, Island, Liechtenstein, Novi Zeland, Norveška, Švicarska i Velika Britanija.

Ujedinjeni narodi dokumentirali su smrt 1480 civila u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače.

Slike koje su se pojavile iz Buče, predgrađa ukrajinskog glavnog grada Kijeva, izazvale su užas diljem svijeta. Stotine trupla civila otkriveno je tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga.

Ruski dužnosnici uporno odbacuju optužbe kao neutemeljene i ističu da je riječ o "falsifikatima" kojima je cilj sabotaža mirovnih pregovora Moskve i Kijeva.