drugačiji pristup

Hrvatska prešla psihološku granicu od tri tisuće novih slučajeva, no nema novih mjera. U isto vrijeme susjedi posežu za drastičnim mjerama: Slovenija se potpuno zatvara, u Srbiji represivni potezi

12.11.2020 u 23:13

Bionic
Reading

Hrvatska je u četvrtak prešla psihološku granicu od tri tisuće novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu. Probijena je po prvi put i brojka od deset tisuća testiranja. Novih mjera na nacionalnoj razini nema. No zemlje u našem susjedstvu imaju drugačiji pristup

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u četvrtak navečer još jednom je ponovio kako 'lockdown' ne dolazi u obzir. Policijski sat još manje.

U Hrvatskoj su u četvrtak zabilježena su 3.082 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih 16.348. Među njima je 1.598 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 178 pacijenata. Testirano je 10.156 osoba.

Krunoslav Capak kazao je da u svojoj ranijoj izjavi nije mislio na 'lockdown', već na postrožavanje mjera po segmentima. 'Svaki dan ćemo razmatrati mogućnost da se pojačaju mjere u pojedinim segmentima', kazao je. Kaže da su brojke loše. S obzirom da imamo skokove, pratimo tjedni porast koji je nešto viši od četiri posto, tjedan dana prije je bio sto posto', dodaje.

Zabilježen rekordan broj zaraženih u Brodsko-posavskoj županiji (Ivica Galovic/PIXSELL)

Iz nacionalnog stožera i dalje govore kako je mnogo zemalja u Europi uvelo 'lockdown', neke i policijski sat, no kako im se broj novih slučajeva nije značajno smanjio.

Slovenija je ranije uvela 'lockdown', doduše nešto blaži od onog proljetnog te policijski sat, no u četvrtak su odlučili povući još drastičnije poteze.

Slovenija uvodi još oštrije mjere: Zatvaraju gotovo sve, dopušteno druženje samo unutar obitelji ili kućanstva, stižu promjene i na granicama

Kako bi ograničila širenje koronavirusa i sačuvala kapacitet zdravstva slovenska vlada je donijela mjere među kojima je zaustavljanje javnog prijevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste obitelji ili zajedničkog kućanstva. Zatvorene su i sve trgovine koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

Odluka kojom se - uz važeću zabranu kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima, te zabranu napuštanja matičnih općina osim u izuzetnim slučajevima - zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba izvan kruga obitelji ili zajedničkog kućanstva stupa na snagu već u petak, kazao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Uz to, dodao je, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja no bez svadbenih svečanosti osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Budući da je situacija s razvojem epidemije kritična i u svim susjednim državama, donesena je i odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inozemstvo u trajanju 48 sata i povratak bez karantene ili negativnog testa na covid-19 za osobe koje u inozemstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište.

Posjet članovima obitelji izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućen samo za one zemlje koje su u Europskoj uniji, pojasnio je Hojs.

Namjera novih restriktivnih mjera je da se u iduća dva tjedna bitno smanji broj novih hospitalizacija zbog covida-19 i broj novih dnevnih zaraza i to je jedini način da se vrijeme pred novogodišnje praznike, uz neke restrikcije, ponovo vrati u normalu, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Po njegovim je riječima prvo zatvaranje koje je 25. listopada proglasila vlada bio "djelomice uspješno" jer je smanjilo širenje drugog vala epidemije s "eksponencijalnog" na "linearan" rast, a sad je potreban dodatan napor i strpljivost svih da se stanje dodatno dovede pod kontrolu jer bi inače posljedice mogle biti dugotrajno štetne.

  • +5
Policijski sat u Ljubljani Izvor: Profimedia / Autor: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Ovim nastojimo prekinuti začarani krug širenja virusa u populaciji", kazao je Gantar, dodavši da ni sam ne bi vjerovao da će ovakve mjere biti potrebne da mu je to netko kazao prije nekoliko tjedana.

Naglasio je da će režim ulaska i izlaska iz Slovenije biti zaoštren i zbog toga jer je primijećeno da je u danima vikenda, koristeći dosadašnje izuzetke, preko granice s Hrvatskom znalo ići i do 17 tisuća osoba, što se novim mjerama nastoji spriječiti jer importirani slučajevi zaraze više nisu rijetki.

Što se tiče sportskih aktivnosti, slovenska je vlada danas donijela odluku da će se treninzi u zatvorenim prostorima moći održavati samo za profesionalne sportaše.

Policijski sat u BiH

Krizni stožer Federacije BiH donio je odluku o uvođenju policijskog sata od 23 sata do pet sati ujutro. Odluka je stupila na snagu u srijedu.

Također, nova odluka je da se ograničavaju okupljanja građana na maksimalno 30 osoba, i unutra i vani. 

Iz odluke će, kao i na proljeće, biti izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tijekom noći koji će za to imati potvrdu poslodavca kao i javni službenici koji rade na provođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Zaustavlja se javni prijevoz, a za odlazak na posao i dolazak s posla uz automobile građani će se moći koristiti i taksi prijevozom.

Što se tiče gospodarskih aktivnosti, prerađivački sektor i dalje će moći raditi kao i do sada uz primjenu epidemioloških mjera, zaustavlja se gotovo sav servisni i uslužni sektor, osim na primjer rada vulkanizera, dimnjačara i sličnih službi.

Nastava u školama i dalje je na daljinu, a i nadalje će biti zatvoreni i vrtići osim za djecu zaposlenih u nužnim službama.

Obrazlažući zašto je bilo potrebno zaoštravanje mjera, Gantar je upozorio na velik broj hospitalizacija i situaciju u kojoj svaki dan treba osigurati prosječno 20 novih bolesničkih postelja za oboljele od covida-19, ali i nagli rast smrtnih slučajeva u zadnje vrijeme.

Najveći dio teže oboljelih od covida-19 koji trebaju hospitalizaciju i onih umrlih stariji je od 70 godina, no velik je i postotak onih koji obolijevaju u dobi od 35 do 50 godina.

Matematički modeli ukazuju da je u Sloveniji zaraženo skoro pet posto od ukupnog stanovništva, kazao je Gantar.

Prema zadnjim podacima u slovenskim je bolnicama 1210 oboljelih od covida-19, a broj se i zadnjih dana stalno povećava.

U srijedu je umro 41 oboljeli, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu do sada.

Ukupni broj umrlih od koronavirusa u Sloveniji od početka epidemije je 686 ljudi.

Srbija uvela kaznene mjere i mogućnost obaveznog cijepljenja u borbi protiv korone

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima se uvode kaznene mjere, daju veće ovlasti ministru zdravstva u nastavku borbe protiv koronavirusa, uz mogućnost propisivanja obveznog cijepljenja.

Izmjenama zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera - za nenošenje zaštitnih maski oko 40 eura za fizičke osobe i od 400 do 2.550 eura za pravne osobe, a za provođenje kaznenih mjera bit će nadležne sanitarna i komunalna inspekcija, te komunalna policija.

Ključna osoba kada je u pitanju donošenje mjera u slučaju pandemije bit će ministar zdravstva, a izmjenama Zakona ovlasti su mu znatno proširene.

  • +12
Koronavirus, Srbija Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Ministar je izmjenama zakona dobio ovlasti da odredi izvanredno cijepljenje, te da propiše osobnu zaštitu od infekcija.

Ministar može primjerice, na prijedlog državnog povjerenstva i nacionalnog zavoda za zaštitu zdravlja, i zabraniti okupljanja na javnim mjestima, ograničiti kretanje stanovništva u području zahvaćenom izvanrednom situacijom, te uvesti zabranu i ograničenje putovanja.

Definirane su mjere izolacije kojima se nalaže liječenje u kućnim uvjetima i ograničava sloboda kretanja oboljelim od zarazne bolesti, kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti. Mjeru će propisivati specijalisti za infektivne i zarazne bolesti ili liječnici drugih specijalizacija sukladno uredbama ministarstva zdravstva.

Sloboda kretanja i praćenje zdravstvenog stanja može se ograničiti i zdravim osobama koje su bile ili za koje postoji sumnja da su bile u kontaktu sa zaraženim osobama. Ta se mjera može primijeniti i prema putnicima u međunarodnom prometu koji ulaze u Republiku Srbiju iz država s nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

U Srbiji je u posljednja 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom umrlo 19 oboljelih, a među 13.008 testiranih potvrđen je još 3341 slučaj zaraze, priopćile su u četvrtak srbijanske zdravstvene vlasti.

Ranije danas zasjedao je vladin Krizni stožer za borbu protiv koronavirusa, a član stožera Predrag Kon nije isključio mogućnost da nove mjere budu usvojene i objavljene do kraja dana.

Posljednjim paketom mjera ograničeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Najveće žarište koronavirusa i dalje je Beograd, sa 40 do 50 posto ukupnog broja novozaraženih na dnevnoj razini, a slijede Novi Sad i Kragujevac, te Pančevo, Valjevo i Kraljevo.

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka registrirano 73.765 osoba zaraženih koronavirusom, a službeno je prijavljeno 955 smrtnih slučajeva