MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA:

Hrvatska podržava međunarodnu akciju u Libiji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.03.2011 21:59
  • Objavljeno 21.03.2011 u 21:27
Ministarstvo vanjskih poslova MVPEI

Ministarstvo vanjskih poslova MVPEI

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Dok se napadi u Libiji nastavljaju, a pojedine strane države počinju kritizirati akciju saveznika, o vojnim akcijama međunarodnih snaga oglasio se i MVPEI.

Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija prenosimo u cijelosti:

'Republika Hrvatska podržava akciju međunarodne zajednice u Libiji koja se provodi temeljem rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011). Cilj akcije je uspostava područja zabrane korištenja zračnog prostora radi zaštite civila od daljnjih napada Gadafijeva režima te izbjegavanja masovnog egzodusa libijskog stanovništva. Za vojnu akciju postoji jasna humanitarna potreba, čvrst međunarodni pravni okvir i regionalna potpora.

Republika Hrvatska izražava solidarnost s libijskim narodom i u potpunosti podržava njegovu težnju za slobodom i demokracijom, te u tom smislu očekuje da će ishod međunarodne akcije biti istinska demokratska tranzicija njihove zemlje.

Republika Hrvatska i na vlastitom ratnom iskustvu temelji uvjerenje da je međunarodna intervencija legitimna kada je pokrenuta s ciljem sprječavanja teških i masovnih povreda temeljnih ljudskih prava, te kada uključuje široki konsenzus međunarodne zajednice, kao što je to slučaj s trenutnom akcijom u Libiji.

Republika Hrvatska pozdravlja činjenicu da je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011) donesena pravovremeno i uz široku međunarodnu i regionalnu podršku, što pokazuje bitno jačanje instrumenata međunarodnog djelovanja u odnosu na vrijeme krize u bivšoj Jugoslaviji. Republika Hrvatska također podržava i poštuje provedbu sankcija protiv Gadafijeva režima uvedenih rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1970 (2011).

Istovremeno s međunarodnom vojnom akcijom, u tijeku je planiranje međunarodnog humanitarnog djelovanja i dugoročnog stabiliziranja prilika u Libiji.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi